Oblíbená česká klasika, která nikdy nezklame! Holandský řízek plný šťavnatého masa a jemného sýra si zamilujete na první sousto. Naučte se připravit tento dokonalý pokrm snadno a rychle! Holandský řízek je naše srdcovka a navzdory názvu nejde o recept z Nizozemska. Jde o český výtvor který se rozšířil v domácích kuchyních i v jídelnách a hospodách. Název se nejspíš váže k sýru holandského typu jako je eidam nebo gouda. Tohle jídlo milujeme pro jemné mleté maso, voňavé bylinky a křupavou strouhanku. Na talíři působí útulně a chutná skvěle teplé i studené.
Ingredience:
500 g vepřového mletého masa
100 g nastrouhané goudy
100 ml mléka
2 lžíce nasekané petrželky, nebo pažitky
mouka
vejce
strouhanka
olej na smažení
sůl a pepř
Postup:
Mleté vepřové maso dáme do mísy a zalijeme cca 100 ml mléka.
Přidáme nastrouhanou goudu (lze použít i tučný eidam), nasekanou plocholistou petrželovou nať (nebo pažitku) a trošku podle chuti případně osolíme a opepříme.
Vše dobře propracujeme a rukou tvarujeme placičky, které obalíme v mouce, vejci a strouhance.
Smažíme ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje dozlatova z obou stran.
Ihned podáváme, dobrou přílohou je bramborová kaše, nebo šťouchané brambory.
O mase a sýru:
Základ tvoří vepřové mleté které drží tvar a zůstává šťavnaté. Pokud chceš výraznější projev přimíchej třetinu hovězího. Sýr vybírej podle chuti. Gouda je hebká a lehce máslová. Eidam drží krásně pohromadě a má čistý směr. Ementál dodá lehce oříškovou chuť. Sýr nastrouhej najemno, aby se rovnoměrně rozpustil a hezky propojil směs.
Technické tipy:
Mleté zalij mlékem jen tolik aby se zvlhčilo a bylo poddajné. Přidej sýr a bylinky a směs krátce propracuj. Dlouhé hnětení by ji zbytečně utáhlo. Před tvarováním si navlhči ruce a dělej spíš nižší placičky aby se propekly do středu. Obalování funguje nejlépe v trojobalu který přilne když placičky na minutu odložíš. Na pánvi hlídej střední teplotu. Olej má jemně šumět a strouhanka má rychle zezlátnout ale nespálit se. Po dosmažení nech řízky chvilku odpočinout na mřížce nebo na papíru a křupavost zůstane delší dobu.
Chuťové ladění:
Sůl a pepř jsou základ. Petržel je klasická a pažitka přidá jarní tón. Do směsi můžeš vmíchat špetku muškátového květu nebo kapku plnotučné hořčice. Vznikne jemné kořeněné pozadí a sýr se hezky rozsvítí. Když chceš výraznější kůrku nastrouhej do strouhanky lžíci parmazánu a promíchej ji s pár rozdrcenými kukuřičnými lupínky. Pro lehčí verzi část majonézy v přílohách nahraď bílým jogurtem a řízky podávej s kyselými okurkami které krásně doplní chuť.
Varianty a nápady:
Doma se často střídá eidam a gouda. Na rodinné oslavy se hodí směs eidamu a ementálu která přidá jemné provonění. Kdo má rád bylinky přidá tymián nebo majoránku a na podzim i nadrobno strouhanou cibuli kterou nechá v mase odležet. Existuje i pečená verze. Karbanátky naskládej na plech lehce postříkej olejem a peč dozlatova. Vznikne krásně křupavá kůrka a je to téměř bez práce.
Přílohy a servírování:
K holandskému řízku se skvěle hodí bramborová kaše nebo šťouchané brambory. Výborné jsou i vařené brambory s máslem a petrželkou. V létě potěší bramborový salát bez majonézy a miska křupavého salátu. Na studeno je řízek skvělý v housce s listy salátu a okurkou. Na stůl přidej plátek citronu, pár kapek na křupavou kůrku udělá s chutí zázraky.
Skladování a ohřev:
Zbytky ulož do lednice a spotřebuj do dvou dnů. Ohřívej v troubě na plechu aby se kůrka znovu probrala. V mikrovlnce změkne strouhanka, když to jinak nejde pomoz si minutkou na pánvi. Směs lze i zamrazit syrovou. Zformuj placičky, rozlož na tác, zmraz a pak ulož do sáčku. Když přijde čas, nech v lednici povolit a obal až těsně před smažením.
Řešení potíží:
Placičky se trhají? Bývá to přebytek mléka nebo málo sýra. Přidej lžíci strouhanky přímo do směsi a krátce promíchej.
Obal se odlepuje? Zkus po obalení krátkou pauzu a smaž na střední teplotě.
Řízek je moc mastný? Po vyjmutí ho postav na mřížku a nech minutu odpočinout.
Když je chuť nevýrazná, příště přidej špetku pepře přímo do trojobalu který drží chuť na povrchu.