100 %

Holandský řízek

Oblíbená česká klasika, která nikdy nezklame! Holandský řízek plný šťavnatého masa a jemného sýra si zamilujete na první sousto. Naučte se připravit tento dokonalý pokrm snadno a rychle! Holandský řízek je naše srdcovka a navzdory názvu nejde o recept z Nizozemska. Jde o český výtvor který se rozšířil v domácích kuchyních i v jídelnách a hospodách. Název se nejspíš váže k sýru holandského typu jako je eidam nebo gouda. Tohle jídlo milujeme pro jemné mleté maso, voňavé bylinky a křupavou strouhanku. Na talíři působí útulně a chutná skvěle teplé i studené.

Ingredience:

  • 500 g vepřového mletého masa
  • 100 g nastrouhané goudy
  • 100 ml mléka
  • 2 lžíce nasekané petrželky, nebo pažitky
  • mouka
  • vejce
  • strouhanka
  • olej na smažení
  • sůl a pepř

 

Postup:

  1. Mleté vepřové maso dáme do mísy a zalijeme cca 100 ml mléka.
  2. Přidáme nastrouhanou goudu (lze použít i tučný eidam), nasekanou plocholistou petrželovou nať (nebo pažitku) a trošku podle chuti případně osolíme a opepříme.
  3. Vše dobře propracujeme a rukou tvarujeme placičky, které obalíme v mouce, vejci a strouhance.
  4. Smažíme ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje dozlatova z obou stran.
  5. Ihned podáváme, dobrou přílohou je bramborová kaše, nebo šťouchané brambory.

O mase a sýru:
Základ tvoří vepřové mleté které drží tvar a zůstává šťavnaté. Pokud chceš výraznější projev přimíchej třetinu hovězího. Sýr vybírej podle chuti. Gouda je hebká a lehce máslová. Eidam drží krásně pohromadě a má čistý směr. Ementál dodá lehce oříškovou chuť. Sýr nastrouhej najemno, aby se rovnoměrně rozpustil a hezky propojil směs.

Technické tipy:
Mleté zalij mlékem jen tolik aby se zvlhčilo a bylo poddajné. Přidej sýr a bylinky a směs krátce propracuj. Dlouhé hnětení by ji zbytečně utáhlo. Před tvarováním si navlhči ruce a dělej spíš nižší placičky aby se propekly do středu. Obalování funguje nejlépe v trojobalu který přilne když placičky na minutu odložíš. Na pánvi hlídej střední teplotu. Olej má jemně šumět a strouhanka má rychle zezlátnout ale nespálit se. Po dosmažení nech řízky chvilku odpočinout na mřížce nebo na papíru a křupavost zůstane delší dobu.

Chuťové ladění:
Sůl a pepř jsou základ. Petržel je klasická a pažitka přidá jarní tón. Do směsi můžeš vmíchat špetku muškátového květu nebo kapku plnotučné hořčice. Vznikne jemné kořeněné pozadí a sýr se hezky rozsvítí. Když chceš výraznější kůrku nastrouhej do strouhanky lžíci parmazánu a promíchej ji s pár rozdrcenými kukuřičnými lupínky. Pro lehčí verzi část majonézy v přílohách nahraď bílým jogurtem a řízky podávej s kyselými okurkami které krásně doplní chuť.

Varianty a nápady:
Doma se často střídá eidam a gouda. Na rodinné oslavy se hodí směs eidamu a ementálu která přidá jemné provonění. Kdo má rád bylinky přidá tymián nebo majoránku a na podzim i nadrobno strouhanou cibuli kterou nechá v mase odležet. Existuje i pečená verze. Karbanátky naskládej na plech lehce postříkej olejem a peč dozlatova. Vznikne krásně křupavá kůrka a je to téměř bez práce.

Přílohy a servírování:
K holandskému řízku se skvěle hodí bramborová kaše nebo šťouchané brambory. Výborné jsou i vařené brambory s máslem a petrželkou. V létě potěší bramborový salát bez majonézy a miska křupavého salátu. Na studeno je řízek skvělý v housce s listy salátu a okurkou. Na stůl přidej plátek citronu, pár kapek na křupavou kůrku udělá s chutí zázraky.

Skladování a ohřev:
Zbytky ulož do lednice a spotřebuj do dvou dnů. Ohřívej v troubě na plechu aby se kůrka znovu probrala. V mikrovlnce změkne strouhanka, když to jinak nejde pomoz si minutkou na pánvi. Směs lze i zamrazit syrovou. Zformuj placičky, rozlož na tác, zmraz a pak ulož do sáčku. Když přijde čas, nech v lednici povolit a obal až těsně před smažením.

Řešení potíží:
  • Placičky se trhají? Bývá to přebytek mléka nebo málo sýra. Přidej lžíci strouhanky přímo do směsi a krátce promíchej. 
  • Obal se odlepuje? Zkus po obalení krátkou pauzu a smaž na střední teplotě. 
  • Řízek je moc mastný? Po vyjmutí ho postav na mřížku a nech minutu odpočinout. 
  • Když je chuť nevýrazná, příště přidej špetku pepře přímo do trojobalu který drží chuť na povrchu.

Přihlaste se pro plný přístup

Chcete hodnotit, soutěžit nebo si užívat web bez reklam? Přihlaste se – noví uživatelé získají prvních 7 dní bez reklam zdarma.

Přihlaste se pro plný přístup