Odebírejte nás na YouTube
Hamburská vepřová kýta
Slaninou, okurkami a kořenovou zeleninou prošpikovaná vepřová kýta, pečená v troubě, potíraná sádlem smíchaným s červenou paprikou.
Ingredience:
- 1 kg vepřové kýty
- 50 g uzené slaniny
- 20 g másla
- 100 ml kysané smetany
- 2 lžíce sádla
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 2 ks sterilované okurky
- 1 ks petržele
- 1 ks mrkve
- 1 ks cibule
- drcený kmín
- mletý pepř
- voda
- sůl
Postup:
- Očištěnou kořenovou zeleninu, okurky a slaninu nakrájíme na tenké nudličky.
- Omyté a důkladně osušené maso prošpikujeme střídavě nudličkami slaniny, okurek a syrové zeleniny.
- Maso osolíme, okořeníme pepřem, posypeme kmínem a na sádle prudce orestujeme ze všech stran.
- Kýtu mírně podlijeme, přidáme zbylé nudličky slaniny, zeleniny, okurek, jemně nasekanou cibuli a ve středně horké troubě upečeme doměkka, během pečení průběžně podléváme vodou a maso potíráme rozpuštěným sádlem smíchaným s paprikou.
- Upečené měkké maso vyjmeme a vypečenou šťávu povaříme se smetanou, do které jsme předem rozmíchali mouku.
- Omáčku z výpeku nakonec zjemníme máslem (v případě dle potřeby rozředíme vodou).
- Hotovou omáčku propasírujeme přes hustý cedník nebo rozmixujeme a nalijeme na jednotlivé porce masa.