Odebírejte nás na YouTube
Halušky se zelím a uzeným masem
Zkuste oblíbený slovenský recept ve variantě se zelím a uzeným masem.
Ingredience:
- 500 g brambor
- 1 ks vejce
- 220 g polohrubé mouky
- 500 g uzeného masa
- 300 g hlávkového zelí
- kmín
- sůl
- olej
Postup:
- Brambory oškrábeme a nastrouháme na jemném struhadle.
- Přidáme 1 vejce, sůl a polohrubou mouku (vytvoříme tužší těsto).
- Těsto dáme do sítka na halušky a propasírujeme do vařící vody (nebo těsto dáme na prkénko a do vařící vody oddělujeme nožem přibližně stejně velké kousky). Jakmile nám halušky vyplavou na povrch, vaříme už jen pár minut.
- Nakrájíme si hlávkové zelí a dáme do pekáče. K zelí přidáme kmín, trochu ho pokapeme olejem a dáme do trouby asi na 180 °C.
- Zelí je měkké, když dostává lehce nahnědlou barvu. Pak na zelí dáme nakrájené uzené a už jen prohřejeme.
- Zelí s uzením smícháme s haluškama a ihned podáváme.
Tip:
Halušky můžeme místo zelí s uzeninou podávat klasicky s brynzou, nebo pro děti nasladko s cukrem, máslem a mákem.