Halušky se zelím a uzeným masem

Zkuste oblíbený slovenský recept ve variantě se zelím a uzeným masem.

Ingredience:

  • 500 g brambory
  • sůl
  • 1 ks vejce
  • 220 g polohrubá mouka
  • kmín
  • 500 g uzené maso
  • 300 g hlávkové zelí
  • olej

 

Postup:

  1. Brambory oškrábeme a nastrouháme na jemném struhadle.
  2. Přidáme 1 vejce, sůl a polohrubou mouku (vytvoříme tužší těsto).
  3. Těsto dáme do sítka na halušky a propasírujeme do vařící vody (nebo těsto dáme na prkénko a do vařící vody oddělujeme nožem přibližně stejně velké kousky). Jakmile nám halušky vyplavou na povrch, vaříme už jen pár minut.
  4. Nakrájíme si hlávkové zelí a dáme do pekáče. K zelí přidáme kmín, trochu ho pokapeme olejem a dáme do trouby asi na 180 °C.
  5. Zelí je měkké, když dostává lehce nahnědlou barvu. Pak na zelí dáme nakrájené uzené a už jen prohřejeme.
  6. Zelí s uzením smícháme s haluškama a ihned podáváme.