Odebírejte nás na YouTube
Grilovaná žebírka
Vepřová žebírka naložená do pikantní kořenící směsi, grilovaná pozvolna na venkovním roštu grilu.
Ingredience:
- 1 kg vepřových žebírek s masem
- venkovní gril s poklopem
- 25 g uzené soli (můžeme použít i klasickou hrubozrnnou sůl)
- 25 g cukru krystal
- 15 g tmavého (třtinového) cukru
- 15 g maďarské sladké papriky
- 5 g čerstvě namletého černého pepře
- 5 g mletého bílého pepře
- 5 g římského kmínu
- 5 g chilli koření
- 1/2 ks menší cibule
Postup:
- Do nádoby mixéru nasypeme oba cukry, nadrobno nasekanou cibuli a ostatní koření uvedené v ingrediencích, vše chvíli mixujeme.
- Ze zadní strany žebírek odstraníme tenkou blánu a pokud je třeba i přebytečný tuk, celá je obalíme v připravené směsi koření, přikryjeme a necháme v lednici odležet nejméně 2 hodiny, nejlépe však přes noc.
- Gril mírně rozpálíme a zaklopená žebírka grilujeme pozvolna, za nízké teploty, aby se z nich lépe vypekl tuk, občas je obrátíme
- Že jsou žebírka hotová poznáme, když jdou od sebe lehce oddělit.
- Podáváme nejlépe s domácím chlebem a s coleslawem.
Tip:
Žebírka můžeme připravit i doma v troubě, nicméně žebírkům na grilu se nevyrovnají.