Gratinované brambory

Recept na brambory zapékané se smetanou, vhodné jako vynikající příloha, ale i samotné.

Ingredience:

  • 600 g brambor
  • 20 g másla, rozpuštěného
  • 125 ml smetany ke šlehání nebo 12% smetany
  • 125 ml mléka
  • ¼ lžičky strouhaného muškátového oříšku
  • 1 středně velká cibule, oloupaná a nakrájená na tenká půlkolečka
  • 2 stroužky česneku, prolisované
  • mořská sůl a drcený čerstvě mletý pepř

 

Postup:

  1. Předehřejeme troubu na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C).
  2. Oloupeme brambory a nakrájíme na tenké plátky.
  3. Zapékací nádobu přibližně o litrovém objemu vymažeme máslem.
  4. Smetanu, mléko a 1/4 lžičky muškátového oříšku vložíme do malého hrnce, na středním ohni přivedeme k varu a ihned stáhneme z plamene.
  5. Plátky brambor, cibuli, česnek, sůl a pepř navrstvíme do vymazané zapékací nádoby, tak aby navrchu byla vrstva brambor.
  6. Poté vše rovnoměrně zalijeme horkou smetanovou směsí a dáme do předehřáté trouby, pečeme odhadem 45 minut, aby nám brambory změkly.
  7. Gratinované brambory ihned podáváme a to samotné, nebo jako přílohu k masu.