Odebírejte nás na YouTube
Francouzská cibulačka
Tradiční francouzská cibulová polévka s bílým vínem a opečeným toastem.
Ingredience:
- 7 žlutých cibulí
- 20 g másla
- 20 ml rostlinného oleje
- 2 lžíce mouky
- 1 litr vývaru (zeleninového, nebo hovězího)
- Pepř
- Sůl
Postup:
- Cibuli nakrájíme na proužky nebo na kolečka a na mírném plameni ji smažíme na másle s olejem.
- Když cibule změknou a ještě nejsou hnědé, přidáme mouku a mícháme, aby se mouka pěkně osmažila.
- Poté přidáme vývar, ideálně zeleninový, nebo hovězí. Vývar přidáváme studený a za stálého míchání.
- Osolíme, opepříme, přivedeme k varu a přikryté vaříme na mírném ohni 30 minut.
- Kdo má rád, může do polévky přidat trochu vína nebo brandy, zvýrazní to chuť polévky (nepřidáváme na konci vaření, ale cca 10-15 minut před koncem, aby se alkohol vyvařil).
- Při servírování použijeme krutóny, které jsme zapekly v troubě společně se sýrem - tento krok můžeme i přeskočit, ale byla by to škoda.