Odebírejte nás na YouTube
Florentýnky
Vánoční cukroví z ořechů a javorového sirupu.
Ingredience:
- 120 g másla
- cca 20 lžic javorového sirupu (lze nahradit medem)
- 12 lžic ořechové mouky (namleté ořechy – mandle nebo kešu)
- 400 g sušených brusinek nesířených
- 600 g ořechů (mandle, pekanové, lískové, kešu…)
- kůru z poloviny citronu
Postup:
- Máslo pomalu rozehřejeme, přidáme sirup, ořechovou mouku a špetku soli. Chvíli povaříme a sundáme z plotny.
- Nasekáme ořechy a nakrájíme brusinky na malé kousky. Čím budou kousky menší, tím lépe se nám bude hmota zpracovávat.
- Ořechy a brusinky přidáme do hrnce k máslu, sirupu a mouce, kde je důkladně promícháme.
- Zapneme troubu a necháme ji předehřát na 180 stupňů.
- Plech vyložíme pečícím papírem, na který lžící vyskládáme hrudky.
- Ty potom tvarujeme do koleček (nebo jiných libovolných tvarů) a pečeme zhruba 10 minut.