Odebírejte nás na YouTube

Dýňový krém

V troubě rozpečená hokkaido nebo muškátová dýně, povařená spolu s kořením a orestovanou cibulí, pak rozmixovaná, dochucená smetanou a kořením.

Ingredience:

  • 1 ks větší dýně hokkaido (nebo muškátové dýně)
  • 2 ks cibule
  • 250 g tučné zakysané smetany
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky mletého badyánu
  • 1/2 lžičky mletého chilli
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1 litr vody
  • pepř
  • sůl

 

Postup:

  1. Dýni očistíme, zbavíme tuhých konců a jader, nakrájíme na menší kousky a pečeme v troubě asi 1 hodinu při 150 °C.
  2. Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na másle a osolíme, přidáme upečenou dýni, zalijeme vodou a přidáme koření, promícháme, přivedeme k varu a vaříme mírným varem asi 20 minut.
  3. Na konci odstavíme, rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka a přidáme zakysanou smetanu.
  4. Naposledy zkontrolujeme ochucení a podle potřeby doladíme solí a pepřem, ještě horký krém podáváme.

 

Doporučení:

Pokud máme, použijeme na ozdobu dýňová semínka nebo zastudena lisovaný dýňový olej. Můžeme použít i šalvěj, jejíž lístky opečeme na másle do křupava. Na zjemnění můžeme dozdobit zakysanou smetanou.