Odebírejte nás na YouTube
Dort - RED VELVET
Dortový korpus plněný krémem ze šlehačky, mascarpone, dvou cukrů a vanilkového aroma, zdobený opět mascarpone smíchaným s máslem a cukrem.
Ingredience (korpus):
- 300 g práškového cukru
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla
- 20 g kakaa (holandského trochu méně!)
- 250 ml kefíru, nebo kysané smetany
- 1 balení vanilkového cukru + vanilkové aroma
- 1 lžíce octa
- 1 zarovnaná lžička práškového červeného potravinářského barviva
- 1 lžička sody bikarbony
- 1/2 lžičky soli
- 2 ks vejce
Ingredience (krém):
- 500 g mascarpone
- 100 g cukr práškový
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 sáček vanilkového cukru + vanilkové aroma
Ingredience (na ozdobu):
- 250 g mascarpone
- 100 g másla
- 50 g cukru
Postup:
1. Připravíme si dortový korpus; smícháme mouku s kakaem a solí, povolené máslo vyšleháme s cukrem do pěny a po jednom, postupně zašleháme vejce.
2. Do kefíru přidáme barvivo, zamícháme ho do těsta a nakonec zapracujeme mouku se solí a kakaem.
3. Nakonec smícháme sodu bikarbonu s octem, hned nalijeme do těsta a rychle těsto přendáme do máslem vymazané a moukou vysypané formy na dort.
4. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C tak 20-25 minut.
5. Po upečení a vychladnutí korpus překrojíme na tři části, naplníme krémem, seskládáme a povrch potřeme mascarpone, které jsem si připravili na ozdobu, trochu krému můžeme oddělit, nabarvit barvivem na červeno a pomocí cukrářského zdobítka nebo sáčku s dírkou dozdobit.Příprava krému na plnění: mascarpone vymícháme s práškovým a vanilkovým cukrem a vanilkovým aromem, přidáme velmi studenou, ale ne vyšlehanou, šlehačku, pomocí mixéru vyšleháme do požadované hustoty.