Dort Harlekýn

Krásně zdobený dort s výraznou chutí čokolády a šlehačky.

Ingredience:

  • 6 ks vajec
  • 6 vrchovatých lžic moučkového cukru
  • 2 lžíce oleje
  • 4 lžíce kakaa
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 6 vrchovatých lžic polohrubé mouky
  • 2 lžíce teplé vody


Ingredience (pařížská šlehačka):

  • 200 ml 31% smetany ke šlehání 
  • 100 g mléčné čokolády


Ingredience (šlehačka):

  • 400 ml 31% smetany ke šlehání 
  • 2 ztužovače šlehačky
  • podle chuti cukr


Postup:

  1. Ze žloutků, vody a cukru si vyšleháme pěnu.
  2. Z bílku vyšleháme sníh.
  3. Do mouky přidáme prášek do pečiva a smícháme s ostatními surovinami, na závěr přidáme sníh z bílků.
  4. Připravíme si dortovou formu (20 - 25 cm) a vyložíme jí pečícím papírem.
  5. Těsto přelejeme do formy a pečeme na 170 stupňů přibližně půl hodiny. 
  6. Hotový základ si necháme vychladnout a mezi tím si připravíme šlehačky.
  7. Pařížskou připravíme tak, že uvaříme smetanu s čokoládou a necháme vychladnou, z vychladlé směsi metličkou vyšleháme šlehačku.
  8. Bílou šlehačku připravíme smícháním surovin za stálého míchání a postupně přidáváme ztužovač. Pokud máme rádi sladkou šlehačku, můžeme přidat cukr (nebo ho úplně vynechat).
  9. Na závěr zapojíme naší kreativitu a korpus ozdobíme dle libosti šlehačkami a ihned můžeme podávat.


Tip:

Korpus můžeme rozpůlit a šlehačkou naplnit i vnitřek dortu.