Domácí svařák

Zima bez svařáku je jako Vánoce bez dárků, proto neváhejte a vyrobte si lahodný nápoj z pohodlí domova.

Ingredience:

  • 1l červeného vína
  • 1-4 kousky skořice (dle chuti)
  • 5-15 kusů hřebíčku (opět dle chuti)
  • cca 6 polévkových lžic cukru
  • kůru z citrónu nebo pomeranče (je možné použít i kůru z jiných citrusů)
  • další koření dle chuti: muškátový květ, badyán či rozinky

 

Postup:

Příprava už je vcelku snadná. Víno společně s cukrem a ostatními ingrediencemi zvolna ohříváme tak dlouho, než se jeho teplota přiblíží k varu. To poznáme tak, že se na dně hrnce začnou objevovat bublinky. Pokud by se nám začalo víno vařit, začal by nám také vyprchávat alkohol a to není pro správné zahřátí žádoucí. Během přípravy svařák ochutnáváme a případně dosladíme. Poté necháme svařák zhruba 5 minut odstát. Ještě než svařák podáváme, je třeba ho procedit přes sítko a tím ho zbavíme přidaného koření. Hotové svařené víno podáváme a pijeme, dokud je teplé, protože tak je nejlepší a také nejlépe zahřeje.