Domácí medovník

Jedna z variant přípravy domácího medovníku, sladkého moučníku původem z Arménie.

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 200 g cukru
  • 150 g másla
  • 1 ks vejce
  • 3 lžíce mléka
  • 3 lžíce medu
  • 1 lžíce sody

 

Ingredience (náplň):

  • 1 ks kondenzovaného slazeného mléka (397 g)
  • 250 g másla
  • 70 g mletých ořechů
  • hrst sekaných ořechů na posypání

 

Postup:

1. Do hrnce dáme cukr, máslo, med, mléko, sodu a vejce, za stálého míchání zahříváme až nám hmota zhnědne (zkaramelizuje), pak ji odstavíme a za občasného promíchání necháme částečně vychladnout.
2. Tekutou hmotu nalijeme do mísy s moukou a vypracujeme těsto.
3. To rozložíme na 6 dílů, z každého, na pomoučeném vále, vyválíme jednotlivé pláty.
4. Všechny postupně navineme na váleček a tak je přendáme na plech vyložený pečícím papírem.
5. Pomocí pokličky požadované velikosti, nožem vykrojíme tvar medovníku.
6. Zbytky těsta dáme bokem a takto postupujeme u všech 6 plátů.
7. Jednotlivé pláty pečeme v troubě předehřáté na 170 °C, cca 10 minut, až nám těsto zezlátne.
8. Nakonec upečeme těstovou placku ze zbytků, která nám poslouží na drť.
9. Pláty těsta pomažeme karamelovým krémem, vyskládáme je na sebe a na závěr potřeme i horní část medovníku, který posypeme nasekanými ořechy a drtí ze zbytků těsta.
10. Medovník necháme v lednici ztuhnout a odležet nejlépe 2 dny.

 

Postup (příprava ořechovo-karamelového krému):
Zavřenou plechovku s kondenzovaným mlékem ponoříme do vody a pozvolna vaříme asi 3 hodiny (v takovém hrnci 75 minut), necháme vychladnout, pak ji teprve otevřeme! Do mísy vložíme máslo, karamel vzniklý vařením kondenzovaného mléka a vyšleháme krém, do kterého zapracujeme mleté ořechy.