Odebírejte nás na YouTube
Domácí housky
Velmi jednoduché domácí houstičky, které si každý zamiluje. Snadné na přípravu a skvěle chutnají.
Ingredience:
- 1 lžička cukru
- 3 vejce
- 150 ml oleje
- 250 ml mléka
- 1 lžička soli
- 600 g hladké mouky
- 1 kostka droždí (42g)
- 1 rozšlehané vejce na potření
- sůl, nebo koření na ozdobu
Postup:
- Do mísy rozdrobíme kostku droždí, přidáme cukr, zalijeme troškou vlažného mléka a posypeme lehce moukou. Smícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek.
- Po vzejití kvásku přidáme zbytek mléka a ostatní suroviny, zpracujeme těsto. Pokud chceme ochucené houstičky, do těsta můžeme zapracovat libovolné koření (například provensálské). Poprášíme hladkou moukou a necháme kynout na teplém místě přibližně hodinu.
- Po vykynutí dáme těsto na vál a znovu propracujeme, poté si těsto rozdělíme na kousky velké asi jako broskev. Vytvarujeme kuličky a dáváme rovnou na plech, vyložený pečícím papírem. Houstičky můžeme z vrchu naříznout do kříže. Necháme na plechu ještě asi 30 minut vykynout.
- Poté potřeme housky rozšlehaným vejcem a posypeme podle chuti solí, mákem, sezamem, nebo strouhaným sýrem.
- Dobré domácí housky pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C zhruba 20 minut.