Odebírejte nás na YouTube
Dančí ragú
Masové ragú je podobné guláši, ale není to guláš. Jde o podušené kousky, v tomto případě dančího masa, s dalšími surovinami jako kořenovou zeleninou, protlakem, vínem, dochucené divokým kořením. Hotové ragú pak podáváme například s rýží.
Ingredience:
- 500-600 g dančí zvěřiny (plecko, kýta)
- 150 g hrášku
- 100 g másla
- 50 g slaniny
- 5 dl vývaru z kostí
- 2 dl červeného vína
- 2 lžíce rajského protlaku
- 1 lžíce cukru
- 4 ks kuličky nového koření
- 4 ks kuličky celého pepře
- 4 ks kuličky jalovce
- 2 ks hřebíčku
- 2 ks mrkve
- 1 ks petržele
- 1 ks bobkový list
- citronová šťáva
- hladká mouka
- pepř a sůl
Postup:
- Zvěřinu odblaníme, umyjeme, nakrájíme na kostky
- V hrnci rozpustíme polovinu másla, přidáme slaninu, cibuli a nakrájenou kořenovou zeleninu, hrášek, dále cukr, vše zasmahneme, potom vložíme maso, osolíme, opečeme ze všech stran
- Přilijeme víno a vývar, do pytlíčku (nebo vajíčka na čaj) dáme divoké koření, (bobkový list, jalovec, celý pepř, hřebíček, nové koření), vložíme k masu a dusíme pod pokličkou do měkka
- Měkkou zvěřinu shrneme ke straně hrnce, šťávu zahustíme žmolky z másla a hladké mouky
- Ragú dochutíme citronovou šťávou, rajským protlakem, solí a pepřem.
Doporučení:
Podáváme s rýží nebo domácím knedlíkem.