Sekaná upečená v troubě z těsta připraveného z nastrouhané cukety, tvrdého sýra, brambor a dalších surovin. Cuketová sekaná je milý kříženec mezi domácím nákypem a klasickou sekanou. Vznikla z potřeby zužitkovat letní úrodu ze zahrady a dát jí podobu, která zasytí a přitom zůstane lehká. V českých kuchyních si našla pevné místo vedle bramboráků a zeleninových placek. Díky strouhané cuketě, kouskům uzeného masa a špetce majoránky voní po létem nasáklé zahradě a zároveň se chová jako poctivá večeře z trouby. Na plechu drží tvar, po nakrojení je šťavnatá a na talíři ji snadno doplníš brambory i jednoduchým salátem.
Ingredience:
3 hrnky cukety
1 hrnek brambor
1 hrnek hladké mouky
1 hrnek uzeného masa (vepřového)
0,50 hrnek goudy (strouhané)
0,50 hrnek cibule
1 sáček kypřicího prášku do pečiva (12 g)
1 kus jarní cibulky
4 stroužky česneku
4 kusy slepičího vejce (M)
2 lžíce majoránky (sušené)
1 špetka soli
1 špetka černého pepře (mletý)
Výživové hodnoty (na 100 g):
Energie
117 kcal 489 kJ
Bílkoviny
7,3 g
Sacharidy
10,1 g
- z toho cukry
1,8 g
Tuky
5,3 g
- nasycené mastné kyseliny
2,1 g
- trans-mastné kyseliny
0,1 g
- mononenasycené tuky
2,0 g
- polynenasycené tuky
0,8 g
- cholesterol
63,2 mg
Vláknina
1,1 g
Sůl
0,7 g
Uvedené výživové hodnoty jsou orientační a mohou se lišit podle použitých surovin, jejich značky a přesných množství.
Kliknutím na tabulku přepneš zobrazení.
Výživové hodnoty (celého receptu):
Energie
1 777 kcal 7 435 kJ
Bílkoviny
111,5 g
Sacharidy
153,2 g
- z toho cukry
26,9 g
Tuky
80,5 g
- nasycené mastné kyseliny
31,8 g
- trans-mastné kyseliny
1,4 g
- mononenasycené tuky
30,3 g
- polynenasycené tuky
12,5 g
- cholesterol
961 mg
Vláknina
17,0 g
Sůl
11,39 g
Uvedené výživové hodnoty jsou orientační a mohou se lišit podle použitých surovin, jejich značky a přesných množství.
Kliknutím na tabulku přepneš zobrazení.
Postup:
Oloupané cukety a brambory nastrouháme na hrubo.
Přidáme na kostičky nakrájené uzené maso, sýr a cibuli, přidáme mouku, vejce a prášek do pečiva, dochutíme prolisovaným česnekem, jarní cibulkou, majoránkou, podle chuti osolíme, opepříme a důkladně vše promícháme.
Hotové těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení, nebo dáme do zapékací mísy.
Pečeme v troubě vyhřáté na 190-200 °C asi 35-45 minut dorůžova.
Technické tipy pro šťavnatou a pevnou strukturu:
Cuketu i brambory strouhej nahrubo a lehce osol, nech pár minut pustit vodu a v dlani je jemně vymačkej. Těsto pak nebude těžké a pečení bude rovnoměrné. Mouku přisypávej postupně, směs má být vláčná a držet tvar na lžíci. Kypřicí prášek zajistí lehkost, proto těsto zbytečně nepřepracovávej. Plech vylož papírem a směs rozetři do rovna, okraje můžeš trochu zpevnit lžící, lépe se zapečou. Peč při teplotě kolem sto devadesáti až dvou set stupňů do barvy do růžova. Pokud pečeš ve formě s vyšší vrstvou, dopřej sekané pár minut navíc a na závěr ji krátce zapeč bez zakrytí, aby se vytvořila křupavá čepice. Po vytažení nech chvilku odpočinout a krájej ostrým nožem, řezy budou čisté.
Varianty a nápady podle chuti:
Uzené maso udržuje tradiční směr. Kdo chce lehčí talíř, nahradí ho větším dílem cukety a přidá hrst nasekaných bylinek. Petržel a pažitka přinesou svěžest, tymián se drží klidného bylinkového tónu. Tvrdý sýr může být gouda, ementál i čedar. Pro voňavější krustu nasyp kousek sýra na povrch těsně před koncem pečení. Bezmasá cuketová sekaná hezky drží tvar se špetkou strouhanky nebo s hrstí ovesných vloček, které nasají šťávu. Z koření funguje majoránka podle receptu, drobná špetka mleté papriky dá teplý nádech. Jarní cibulka je jemná, v zimě poslouží i červená cibule nakrájená najemno. Pro středomořský ráz přidej kostičky sušených rajčat a olivy. Kdo má rád pikantnější směr, zvolí špetku chilli a pár semínek dýně na povrch, semínka se v troubě příjemně opraží.
Podávání a chytré kombinace:
Cuketová sekaná se krásně snese s lehkým bramborovým salátem bez majonézy nebo s jednoduchým zeleným salátem s citronem. Na podzim ji podávej s okurkovým relishem nebo s jogurtovým dipem s česnekem. Studená chutná výborně v sendviči mezi dvěma plátky žitného chleba. Na talíři ji doplň lžící hořčice nebo pikantní marmeládou z cibule, sladkokyselý tón zvýrazní uzený základ. Pokud pečeš na plechu, můžeš sekanou krájet na kostky a servírovat jako teplé pohoštění. Pro slavnostnější stůl doplň pečené brambory ve slupce a misku sezónní zeleniny.
Skladování a příprava dopředu:
Cuketová sekaná je vděčná na plánování. Po vychladnutí ji ulož do uzavíratelné krabičky. V lednici vydrží dva až tři dny a řezy si udrží tvar. Ohřívej v troubě při mírné teplotě, povrch zůstane křupavý a střed zůstane šťavnatý. Do mrazáku je nejlepší krájet na porce a proložit papírem, aby k sobě nepřimrzly. Po rozmrazení krátce dopeč, chuť i struktura se hezky obnoví. Pokud chystáš večeři pro víc lidí, klidně smíchej těsto dopředu a peč až těsně před servisem. Cuketová sekaná si tak zachová svěžest a na stole bude působit plně a voňavě.