Chřestová polévka
Horký smetanový krém z chřestu s cibulkou a bazalkou.
Ingredience:
- 500 g chřestu
 - 1 střední cibule
 - 1 l kuřecího vývaru
 - menší hrst bazalky
 - 1 vrchovatá lžíce másla
 - 50 ml smetany ke šlehání
 - sůl, pepř
 - krutonky a lístky bazalky na dozdobení
 
Postup:
- Chřest pomocí škrabky oloupeme, odřízneme dřevnaté konce (cca 1 cm) a nakrájíme na špalíčky (cca 3 cm).
 - Cibuli nakrájíme nadrobno, v hrnci rozehřejeme máslo a osmahneme na něm cibulku, zalijeme kuřecím vývarem, přidáme kousky chřestu, osolíme a opepříme. Přivedeme k varu a poté cca 15 minut vaříme (chřest musí být měkký). Na konec přidáme smetanu, lístky bazalky a polévku rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Na závěr dle chuti dosolíme.
 - Podáváme s opečenými krutonky a lístky bazalky.