Odebírejte nás na YouTube
Čalamáda
Nakládaná zelenina s octovým nálevem.
Ingredience:
- 1/2 l vody
- 1/4 l octa
- 1 kg zeleniny (můžeme zvolit dle svého výběru)
- 40 g soli
- trochu zrnek pepře
- trochu zrnek nového koření
Postup:
Zeleninu a cibuli nastrouháme nebo nakrájíme na malé kousky. Zeleninu důkladně prosolíme a dáme do nádoby na půl hodiny odležet (dobře poslouží i větší hrnec). Svaříme vodu a nalijeme ji pak na zeleninu. Když zelenina vychladla, vymačkáme ji, naplníme do sklenic a zalijeme vařícím octovým nálevem. Přidáme pepř a nové koření, dle chuti můžeme přidat i kopr. Uzavřeme víčky a uložíme do chladu. Směs můžeme ve sklenicích i zavařit, ale není to potřeba.