Bratislavská plec

Na zkaramelizované cibuli a zelenině v celku osmahnutá plec, podušená doměkka ve vývaru ochuceném protlakem a kořením, servírovaná nakrájená na plátky.

Ingredience:

  • 750 g vepřové plece
  • 200 ml smetany na šlehání
  • 5 ks celých pepřů
  • 3 ks kuličky nového koření
  • 2 ks menší cibule
  • 1 ks větší mrkev
  • 1 ks petržel
  • 1 ks bobkový list
  • 1 ks malá konzerva rajského protlaku
  • 1 ks kyselá okurka
  • 1/8 ks celeru
  • 3 lžíce hrášku
  • 1 lžíce sádla
  • 2 lžičky cukru
  • šťáva z 1 citrónu
  • hladká mouka
  • vývar
  • sůl

 

Postup:
1. Na sádle zpěníme cibuli, přidáme cukr, protlak, dvě třetiny nakrájené kořenové zeleniny a maso, které jsme osolili, opepřili, svázali provázkem a opekli ze všech stran, aby se zatáhlo.
2. Základ podlijeme vývarem, přidáme koření, dáme dusit.
3. Když je maso měkké, vyjmeme jej, nakrájíme a držíme v teple.
4. Omáčku propasírujeme, zahustíme moukou smíchanou s vodou, provaříme, přidáme smetanu, dochutíme citronem, případně dosladíme.
5. Zbytek zeleniny včetně hrášku a kyselé okurky podusíme krátce na másle a přidáme do již hotové omáčky.