Odebírejte nás na YouTube
Bratislavská plec
Na zkaramelizované cibuli a zelenině v celku osmahnutá plec, podušená doměkka ve vývaru ochuceném protlakem a kořením, servírovaná nakrájená na plátky.
Ingredience:
- 750 g vepřové plece
- 200 ml smetany na šlehání
- 5 ks celých pepřů
- 3 ks kuličky nového koření
- 2 ks menší cibule
- 1 ks větší mrkev
- 1 ks petržel
- 1 ks bobkový list
- 1 ks malá konzerva rajského protlaku
- 1 ks kyselá okurka
- 1/8 ks celeru
- 3 lžíce hrášku
- 1 lžíce sádla
- 2 lžičky cukru
- šťáva z 1 citrónu
- hladká mouka
- vývar
- sůl
Postup:
- Na sádle zpěníme cibuli, přidáme cukr, protlak, dvě třetiny nakrájené kořenové zeleniny a maso, které jsme osolili, opepřili, svázali provázkem a opekli ze všech stran, aby se zatáhlo.
- Základ podlijeme vývarem, přidáme koření, dáme dusit.
- Když je maso měkké, vyjmeme jej, nakrájíme a držíme v teple.
- Omáčku propasírujeme, zahustíme moukou smíchanou s vodou, provaříme, přidáme smetanu, dochutíme citronem, případně dosladíme.
- Zbytek zeleniny včetně hrášku a kyselé okurky podusíme krátce na másle a přidáme do již hotové omáčky.