Bramborový guláš
Klasika české kuchyně, guláš z brambor, vývaru z kostí, slaniny a dalších ingrediencí, případně nastavený uzeninou nebo vařeným hovězím masem.
Ingredience:
- 1200 g loupaných brambor
 - 800 g vývaru z kostí
 - 170 g cibule
 - 80 g slaniny bez kůže
 - 40 g tuku
 - 40 g hladké mouky
 - 20 g oloupaného česneku
 - 10 g mleté červené papriky
 - 10 g soli
 - 1 g mletého černého pepře
 - 1 g kmínu
 
Postup:
1. Jemně nakrájenou cibuli orestujeme dorůžova na slanině nakrájené na kostky a částečně roztavené.
2. Zaprášíme paprikou, zpěníme, přidáme kmín a zalijeme vývarem, vše přivedeme k varu.
3. Do vařícího základu vložíme opláchnuté, na větší kousky nakrájené brambory, mírně osolíme a opepříme.
4. Chvíli dusíme pod poklicí na mírném ohni.
5. Částečně podušené brambory zahustíme světlou zásmažkou připravenou z tuku a z prosáté mouky.
6. Guláš dochutíme rozetřeným česnekem, případně přidáme sůl a za občasného promíchání dovaříme brambory doměkka.
Doporučení:
Vývar z bílých kostí můžeme nahradit kostkami masoxu nebo vývarem v prášku. Guláš můžeme nastavit uzeninou nebo i vařeným hovězím masem.