Bramborové šišky s jahodami

Bramborové šišky povařené v osolené vodě a pak zlehka opečené na sádle, servírované spolu s jahodami, hojně pocukrované a přelité rozpuštěným máslem.

Ingredience:

  • 1 kg brambor
  • 120 g hrubé mouky
  • 100 g krupice
  • 1 ks vejce
  • voda na uvaření šišek
  • sádlo
  • sůl
  • čerstvé jahody
  • moučkový cukr
  • ve vodní lázni nebo mikrovlnce rozpuštěné máslo

 

Postup:

1. Brambory uvaříme ve slupce, po vychladnutí je oloupeme a nastrouháme.
2. Nastrouhané brambory zasypeme moukou, krupicí, osolíme a přidáme vejce.
3. Rukama vypracujeme těsto z kterého vyválíme dlouhý váleček, odkrajujeme kousky, ve dlaních je zaoblíme a vytvoříme tak šišky velikosti prstu.
4. V hrnci dáme vařit vodu se solí, vhodíme šišky a vaříme je, za občasného promíchání ode dna, cca 8 minut.
5. Nakonec na pánvi rozehřejeme sádlo a uvařené, okapané šišky lehce opečeme ze všech stran.
6. Ještě teplé šišky promícháme s čerstvými, na půlky nebo čtvrtky pokrájenými jahodami, hojně je posypeme moučkovým cukrem a přelijeme rozpuštěným máslem, ihned podáváme.