Bramborová roláda se špenátem

Odebírejte nás na YouTube

Bramborová roláda se špenátem

Česká kuchyně se vyznačuje mnoha chutnými bramborovými jídly. Brambory jsou levné, z výživového hlediska hodnotné, zkuste také tento recept.

Ingredience (náplň):

- 400 g špenátu nebo medvědího česneku
- 50 g másla
- 50 g anglické slaniny
- 2-3 stroužky česneku
- sůl

 

Ingredience (těsto):

- 800 g vařených brambor
- 350 g polohrubé mouky
- sůl
- 2 celá vejce

 

Postup:

  1. Nejprve si připravíme špenát. Budeme ho potřebovat jako náplň do bramborové rolády. K plnění ho potřebujeme studený, proto ho vaříme jako první. Na tuku zpěníme nadrobno nakrájenou malou cibuli do zlatova, přidáme pokrájené listy špenátu nebo špenátový protlak, osolíme, ochutíme česnekem a podusíme. Špenát můžeme nahradit medvědím česnekem, v tom případě vynecháme česnek. Hotový špenát nezahušťujeme, přidáme do něj 50 g slaniny a necháme vychladnout.
  2. Den předem vařené brambory oloupáme a na jemném struhadle nastrouháme nebo je prolisujeme. Přidáme 2 celá vejce, sůl a polohrubou mouku. Knedlíky z polohrubé mouky jsou jemnější, na tužší použijeme mouku hrubou. Ze všech přísad vypracujeme tužší těsto. Pokud nejde těsto vypracovat (např. příliš malá vejce), přidáme trochu studené vody.
  3. Hotové bramborové těsto rozdělíme na dva stejně velké díly. Každou část rozválíme na nepřilnavé podložce nebo pečicím papíru na obdélník. Nepodsypáváme moukou. Polovinu předem připravené a vychladlé špenátové náplně rozprostřeme na těsto podle obrázku (kraje necháme volné).
  4. Roládu opatrně a pevně balíme. Konce přimáčkneme k sobě a konec obdélníku spojíme se spodní vrstvou těsta. Nejlépe to jde prsty, stejně jako kdyby jsme si hráli s plastelínou. Pak válec vyválíme na podložce a jestliže se bojíme rozvaření, celý povrch rolády poprášíme škrobem. Roládu ihned vložíme do vařící vody a vaříme 25 minut. Voda musí být předem připravená, bramborové těsto se musí vařit hned po zpracování, stáním zřídne.
  5. Uvařenou roládu krájíme pomocí nože na plátky. Hodí se k pečené krkovici jako příloha. Další variantou je sypání bramborovo-špenátové rolády na sádle osmaženou cibulkou.