Bramborová polévka

Polévka z rozmixovaných brambor a zeleniny s vložkou hub a šalotky, dochucená smetanou.

Ingredience:

  • 400 g brambor
  • 300 g hříbků
  • 400 ml houbového základu
  • 100 ml polosuchého bílého vína
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 2 zrnka bílého pepře
  • 2 lžíce tuku
  • 2 ks šalotky
  • 1 ks svazku polévkové zeleniny
  • zelená petrželka na ozdobu
  • mletý pepř
  • sůl

 

Postup:

1. Oloupané šalotky nakrájené na drobno a očištěné hříbky nakrájené na plátky krátce osmahneme na 1 lžíci rozehřátého tuku.
2. Omyté, oloupané, na kostičky nakrájené brambory a očištěnou, na menší kousky nakrájenou zeleninu podusíme na zbytku rozehřátého tuku (několik dlouhých proužků pórku si dáme stranou).
3. Přidáme zrnka pepře, zalijeme houbovým základem, vínem a necháme 5 minut povařit.
4. Pak odstraníme zrníčka pepře, povařené brambory a zeleninu rozmixujeme, osolíme, opepříme a vmícháme do tuha ušlehanou smetanu.
5. Nakonec přidáme houby s nasekanou šalotkou.
6. Při podávání polévku ozdobíme petrželkou a pórkem.

 

Doporučení:

Kdo má rád v polévce kousky ingrediencí, část rozmixuje a část nechá i s kousky zeleniny.