Odebírejte nás na YouTube
Bramborová polévka
Polévka z rozmixovaných brambor a zeleniny s vložkou hub a šalotky, dochucená smetanou.
Ingredience:
- 400 g brambor
- 300 g hříbků
- 400 ml houbového základu
- 100 ml polosuchého bílého vína
- 100 ml smetany ke šlehání
- 2 zrnka bílého pepře
- 2 lžíce tuku
- 2 ks šalotky
- 1 ks svazku polévkové zeleniny
- zelená petrželka na ozdobu
- mletý pepř
- sůl
Postup:
- Oloupané šalotky nakrájené na drobno a očištěné hříbky nakrájené na plátky krátce osmahneme na 1 lžíci rozehřátého tuku.
- Omyté, oloupané, na kostičky nakrájené brambory a očištěnou, na menší kousky nakrájenou zeleninu podusíme na zbytku rozehřátého tuku (několik dlouhých proužků pórku si dáme stranou).
- Přidáme zrnka pepře, zalijeme houbovým základem, vínem a necháme 5 minut povařit.
- Pak odstraníme zrníčka pepře, povařené brambory a zeleninu rozmixujeme, osolíme, opepříme a vmícháme do tuha ušlehanou smetanu.
- Nakonec přidáme houby s nasekanou šalotkou.
- Při podávání polévku ozdobíme petrželkou a pórkem.
Tip:
Kdo má rád v polévce kousky zeleniny, část rozmixuje a část nechá i s kousky zeleniny.