Borůvkové kynuté knedlíky
Ovocné kynuté knedlíky plněné borůvkami, servírované přelité tvarohem s cukrem a ovocem. Borůvkové kynuté knedlíky jsou srdce českého léta. Vzpomínka na prázdniny u babičky, fialové prsty z lesa a talíř který voní po másle. Kynuté těsto se u nás dělá po generace a každý dům má svůj malý trik. Někdo přidá žloutek navíc, jiný si hlídá přesnou teplotu mléka. Výsledek je vždycky radost. Měkoučké těsto, šťavnaté borůvky a sněhový poprašek cukru s tvarohem.
Ingredience (cca 15 knedlíků):
- 500 g hrubé mouky
- 1/2 kostky droždí (cca 20g)
- 2 lžíce cukru
- 1 lžička soli
- 200 ml vlažného mléka
- 1 celé vejce
- Borůvky
- Tučný tvaroh
Postup:
- Do misky dáme mouku, cukr, sůl.
- Přidáme vlažné mléko (ne horké!), vejce a rozdrobené droždí.
- Hmotu zpracujeme do vláčného těsta, podle potřeby můžeme přidat trochu mouky, nebo mléka.
- Těsto vyválíme na pomoučené ploše do tvaru válce, ten nakrájíme na stejně velké kousky, z nich tvoříme malé placičky (recept vystačí přibližně na 15 kousků).
- Do středu každé placky poklademe borůvky, nebo jiné ovoce.
- Knedlíky dobře zabalíme a podle potřeby v ruce zakulatíme do úhledné kuličky.
- Připravené knedlíky vložíme do vroucí vody a vaříme přibližně 5 minut, následně knedlíky otočíme a vaříme dalších 5 minut.
- Uvařené knedlíky vytáhneme a propíchneme vidličkou.
- Jednotlivé porce posypeme nastrouhaným tvarohem a cukrem, poléváme rozpuštěným máslem. Případně si v misce smícháme tvaroh s trochou mléka a cukru, vznikne nám přeliv, kterým přeléváme knedlíky.
Mouka droždí a teplo:
Hrubá mouka dá těstu měkkou pružnost a pomůže udržet tvar. Droždí miluje vlažné prostředí a klid. Mléko má být jen teplé do dlaně. Když je horké, droždí se zbytečně trápí. Těsto po vypracování rádo odpočívá. Přikryj ho utěrkou a nech v teple, dokud nezdvojnásobí objem. Tenhle čas udělá s knedlíky zázrak. Budou nadýchané a přitom drží náplň.
Technické tipy:
Těsto hněť tak dlouho, až je hladké a vláčné. Nemá se lepit k míse a přitom je příjemně měkké. Na pomoučené ploše krájej stejné kousky. Když si namočíš ruce, těsto se lépe zavře a borůvky neutečou. Knedlíky vždy pevně zaštipuj směrem nahoru a spoj nech dolů. Do vody je posílej v jemném varu vody, ne v divokém kypění. Po vytažení je lehce propíchni, vypustí páru a nezcvrknou se ti.
Borůvky a další ovoce:
Čerstvé borůvky jsou sen, ale skvěle fungují i mražené. Nechej je lehce povolit a zabal do těsta tak, aby nezůstala kapsa se šťávou. Výtečné jsou i ostružiny, jahody nebo meruňky na menší kousky. Podzim přeje švestkám a trošce skořice. V zimě potěší tvarohová náplň osladěná vanilkovým cukrem. Fantazie se meze nekladou, jen hlídej aby náplně nebylo přespříliš.
Tvaroh a přelivy:
Tučný tvaroh vytvoří sametovou deku a krásně propojí sladkou šťávu z ovoce. Kdo má rád lehčí styl, prošlehá tvaroh s trochou mléka a lžící cukru. Báječný je i posyp mákem s cukrem a kapkou rozpuštěného másla. Dětské talíře milují kakao s cukrem. Někdo nedá dopustit na kysanou smetanu, která dodá svěžest a rovnováhu.
Regionální nálady:
Na Valašsku se často sahá po máku. Na jihu Čech vítězí meruňky a máslo voní po vanilce. V Podkrkonoší se těsto někdy zadělává na polohrubou mouku a knedlíky jsou jemnější. Někde se knedlíky napařují, jinde vaří. Oboje vede k cíli, rozdíl je jen v textuře. Napařování dává extra nadýchanost, vaření drží klasickou strukturu.
Servírování a načasování:
Knedlíky chutnají skvěle hned po uvaření, ale neboj se je připravit do polotovaru. Zabal kuličky a nech je v chladu přikryté. Před obědem je uvař v čerstvé vodě a máš hostinu bez stresu. Na talíři přidej tvaroh, cukr a rozpuštěné máslo. V létě doladí porci pár čerstvých borůvek a lístky máty.
Skladování a druhý den:
Zbytky schovej do lednice. Druhý den je jemně prohřej nad párou a znovu ožijí. Můžeš je i krátce ohřát v mikrovlnce a hned polít máslem. Mražení zvládnou nejlépe bez přelivu. Po rozmrazení je nech chvíli odpočinout a dopřej jim novou sněhovou čepici z tvarohu.
Řešení potíží:
- Knedlíky se rozpadají? Obvykle bylo těsto řídké nebo špatně uzavřené. Příště přidej lžíci mouky a spoj pečlivě zaštipej prsty.
- Těsto je tuhé? Bývá to moc mouky nebo krátké kynutí. Dej těstu čas a pracuj s vlažným mlékem.
- Ovoce vytéká? Pomůže menší náplň a klidnější var.