100 %

Borůvkové kynuté knedlíky

Ovocné kynuté knedlíky plněné borůvkami, servírované přelité tvarohem s cukrem a ovocem. Borůvkové kynuté knedlíky jsou srdce českého léta. Vzpomínka na prázdniny u babičky, fialové prsty z lesa a talíř který voní po másle. Kynuté těsto se u nás dělá po generace a každý dům má svůj malý trik. Někdo přidá žloutek navíc, jiný si hlídá přesnou teplotu mléka. Výsledek je vždycky radost. Měkoučké těsto, šťavnaté borůvky a sněhový poprašek cukru s tvarohem.

Ingredience (cca 15 knedlíků):

  • 500 g hrubé mouky
  • 1/2 kostky droždí (cca 20g)
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • 200 ml vlažného mléka
  • 1 celé vejce
  • Borůvky
  • Tučný tvaroh

 

Postup:

  1. Do misky dáme mouku, cukr, sůl.
  2. Přidáme vlažné mléko (ne horké!), vejce a rozdrobené droždí.
  3. Hmotu zpracujeme do vláčného těsta, podle potřeby můžeme přidat trochu mouky, nebo mléka.
  4. Těsto vyválíme na pomoučené ploše do tvaru válce, ten nakrájíme na stejně velké kousky, z nich tvoříme malé placičky (recept vystačí přibližně na 15 kousků).
  5. Do středu každé placky poklademe borůvky, nebo jiné ovoce.
  6. Knedlíky dobře zabalíme a podle potřeby v ruce zakulatíme do úhledné kuličky.
  7. Připravené knedlíky vložíme do vroucí vody a vaříme přibližně 5 minut, následně knedlíky otočíme a vaříme dalších 5 minut.
  8. Uvařené knedlíky vytáhneme a propíchneme vidličkou.
  9. Jednotlivé porce posypeme nastrouhaným tvarohem a cukrem, poléváme rozpuštěným máslem. Případně si v misce smícháme tvaroh s trochou mléka a cukru, vznikne nám přeliv, kterým přeléváme knedlíky.

 

Mouka droždí a teplo:

Hrubá mouka dá těstu měkkou pružnost a pomůže udržet tvar. Droždí miluje vlažné prostředí a klid. Mléko má být jen teplé do dlaně. Když je horké, droždí se zbytečně trápí. Těsto po vypracování rádo odpočívá. Přikryj ho utěrkou a nech v teple, dokud nezdvojnásobí objem. Tenhle čas udělá s knedlíky zázrak. Budou nadýchané a přitom drží náplň.


Technické tipy:

Těsto hněť tak dlouho, až je hladké a vláčné. Nemá se lepit k míse a přitom je příjemně měkké. Na pomoučené ploše krájej stejné kousky. Když si namočíš ruce, těsto se lépe zavře a borůvky neutečou. Knedlíky vždy pevně zaštipuj směrem nahoru a spoj nech dolů. Do vody je posílej v jemném varu vody, ne v divokém kypění. Po vytažení je lehce propíchni, vypustí páru a nezcvrknou se ti.


Borůvky a další ovoce:

Čerstvé borůvky jsou sen, ale skvěle fungují i mražené. Nechej je lehce povolit a zabal do těsta tak, aby nezůstala kapsa se šťávou. Výtečné jsou i ostružiny, jahody nebo meruňky na menší kousky. Podzim přeje švestkám a trošce skořice. V zimě potěší tvarohová náplň osladěná vanilkovým cukrem. Fantazie se meze nekladou, jen hlídej aby náplně nebylo přespříliš.


Tvaroh a přelivy:

Tučný tvaroh vytvoří sametovou deku a krásně propojí sladkou šťávu z ovoce. Kdo má rád lehčí styl, prošlehá tvaroh s trochou mléka a lžící cukru. Báječný je i posyp mákem s cukrem a kapkou rozpuštěného másla. Dětské talíře milují kakao s cukrem. Někdo nedá dopustit na kysanou smetanu, která dodá svěžest a rovnováhu.


Regionální nálady:

Na Valašsku se často sahá po máku. Na jihu Čech vítězí meruňky a máslo voní po vanilce. V Podkrkonoší se těsto někdy zadělává na polohrubou mouku a knedlíky jsou jemnější. Někde se knedlíky napařují, jinde vaří. Oboje vede k cíli, rozdíl je jen v textuře. Napařování dává extra nadýchanost, vaření drží klasickou strukturu.


Servírování a načasování:

Knedlíky chutnají skvěle hned po uvaření, ale neboj se je připravit do polotovaru. Zabal kuličky a nech je v chladu přikryté. Před obědem je uvař v čerstvé vodě a máš hostinu bez stresu. Na talíři přidej tvaroh, cukr a rozpuštěné máslo. V létě doladí porci pár čerstvých borůvek a lístky máty.


Skladování a druhý den:

Zbytky schovej do lednice. Druhý den je jemně prohřej nad párou a znovu ožijí. Můžeš je i krátce ohřát v mikrovlnce a hned polít máslem. Mražení zvládnou nejlépe bez přelivu. Po rozmrazení je nech chvíli odpočinout a dopřej jim novou sněhovou čepici z tvarohu.


Řešení potíží:

  • Knedlíky se rozpadají? Obvykle bylo těsto řídké nebo špatně uzavřené. Příště přidej lžíci mouky a spoj pečlivě zaštipej prsty. 
  • Těsto je tuhé? Bývá to moc mouky nebo krátké kynutí. Dej těstu čas a pracuj s vlažným mlékem. 
  • Ovoce vytéká? Pomůže menší náplň a klidnější var.

Přihlaste se pro plný přístup

Chcete hodnotit, soutěžit nebo si užívat web bez reklam? Přihlaste se – noví uživatelé získají prvních 7 dní bez reklam zdarma.

Přihlaste se pro plný přístup