Odebírejte nás na YouTube
Beleše s tvarohem
Recept našich babiček, chutná sladká obdoba bavorských vdolečků.
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 250 g tvarohu
- 200 g zakysané smetany
- 30 g droždí
- 300 ml mléka
- 1 lžíce pískového cukru
- marmeláda
- moučkový cukr
- olej na smažení
- sůl
Postup:
- Smícháme spolu droždí, mouku, cukr a 100 ml mléka, vytvoříme tak kvásek, necháme ho vzejít.
- Ke kvásku přidáme zbylé mléko a mouku, mírně osolíme a pak vypracujeme hladké těsto.
- Z těsta vytvarujeme jednotlivé bochánky, které necháme, na pomoučeném vále 15-20 minut, kynout.
- Rozpálíme olej a vytahané bochánky postupně osmažíme, po obou stranách, dozlatova.
- Ovocnou zavařeninu smícháme 1:1 s tvarohem a touto směsí potřeme jednotlivé beleše.
- Nakonec přidáme lžíci marmelády a lžíci zakysané smetany, beleše posypeme moučkovým cukrem a můžeme servírovat.
TIP:
Místo marmelády můžeme použít povidla. Pokud nemáme po ruce zakysanou smetanu, můžeme beleše potřít jen marmeládou a případně i posypat mákem, ořechy, nebo kandovaným ovocem.