Žloutkové věnečky

Recept na věnečky z odpalovaného těsta a s vanilkovým krémem.

Ingredience (těsto):

  • 14 dkg hladké mouky
  • 1 špetka soli
  • 250 ml vody
  • 90 g ztuženého pokrmového tuku
  • 4 ks vejce

 

Ingredience (krém):

  • 12 dkg cukru krupice
  • 2 ks vanilkového pudinkového prášku
  • 3 ks vanilkového cukru
  • 15 dkg másla
  • 500 ml mléka
  • 4 lžíce rumu

 

Ingredience (poleva):

  • 1 lžíce rumu
  • 2 lžíce horkého mléka
  • 15 dkg cukru moučka

 

Postup:

1. Do hrnce dáme vařit vodu se solí a tukem. Když voda začne vřít a tuk je rozehřátý, přisypeme mouku a za stálého míchání povaříme asi 5 minut. Pak těsto za občasného míchání necháme vychladnout. Přidáváme postupně jedno vejce po druhém. Vejce musíme vždy do těsta nejdříve zapracovat. Teprve pak do něj rozklepneme další.
2. Hotové těsto dáme do sáčku na zdobení dortů. Na plech si dáme pečící papír a na něj děláme z odpalovaného těsta věnečky. Věnečky pečeme na 170 °C asi 20 minut. Upečené věnečky necháme vychladnout.
3. Zatím si připravíme krém. Máslo necháme změknout. Mléko, pudinkové prášky a oba cukry svaříme v hladký pudink a za stálého míchání jej necháme vychladnout. Do změklého másla po částech zašleháme pudink. Podle chuti můžeme přidat rum.
4. Vychladlé věnečky rozkrojíme (nejlépe vroubkovaným nožem) a plníme krémem. Připravíme si polevu. Cukr, rum a horké mléko třeme 10 minut v misce. Polevou pak žloutkové věnečky přeléváme.
5. Žloutkové věnečky necháme vychladnout a můžeme servírovat.