Zelný salát s kukuřicí
Přílohový salát připravený z nakrouhaného bílého zelí, cibule, kukuřice, octa, cukru a soli. Zelný salát s kukuřicí je jemně nakyslá a příjemně křupavá dobrota, která se u nás podává jako příloha k pečenému masu, řízkům i grilovaným specialitám. Vychází z domácí tradice rychlých zelných salátů, které se míchají přímo z hlávkového zelí, trochy cukru a octa. Kukuřice dodá sladkost a barvu, cibule přidá svěžest. Výsledkem je vyvážená chuť, která se krásně potkává s teplým jídlem i s pečivem.
Ingredience:
- 1,50 kilogramů bílého zelí
- 3 lžíce kukuřice (konzerva)
- 2 lžíce cukru krupice
- 2 lžíce octa
- 25 gramů soli
- 1 kus cibule
Výživové hodnoty (na 100 g):
| Energie | 32 kcal 136 kJ | |
|---|---|---|
| Bílkoviny | 1,3 g | |
| Sacharidy | 7,4 g | |
| - z toho cukry | 4,7 g | |
| Tuky | 0,1 g | |
| - nasycené mastné kyseliny | 0,0 g | |
| - trans-mastné kyseliny | 0,0 g | |
| - mononenasycené tuky | 0,0 g | |
| - polynenasycené tuky | 0,0 g | |
| - cholesterol | 0,0 mg | |
| Vláknina | 2,3 g | |
| Sůl | 1,5 g | |
Uvedené výživové hodnoty jsou orientační a mohou se lišit podle použitých surovin, jejich značky a přesných množství.
Kliknutím na tabulku přepneš zobrazení.
Výživové hodnoty (celého receptu):
| Energie | 558 kcal 2 339 kJ | |
|---|---|---|
| Bílkoviny | 21,6 g | |
| Sacharidy | 128,0 g | |
| - z toho cukry | 80,3 g | |
| Tuky | 2,0 g | |
| - nasycené mastné kyseliny | 0,1 g | |
| - trans-mastné kyseliny | 0,0 g | |
| - mononenasycené tuky | 0,1 g | |
| - polynenasycené tuky | 0,2 g | |
| - cholesterol | 0 mg | |
| Vláknina | 40,4 g | |
| Sůl | 25,45 g | |
Uvedené výživové hodnoty jsou orientační a mohou se lišit podle použitých surovin, jejich značky a přesných množství.
Kliknutím na tabulku přepneš zobrazení.
Postup:
- Zelí nakrouháme, dáme do mísy, zasypeme cukrem, přelijeme octem, osolíme, necháme 15 minut stát, až pustí zelí vodu (tu ale necháme v míse).
- Zelí promačkáme čistýma rukama, doplníme o kukuřici a na tenká kolečka pokrájenou cibuli, promícháme, případně ještě dochutíme solí nebo cukrem a můžeme podávat.
- Jaké zelí vybrat? Bílé hlávkové zelí je klasika a drží tvar. Lze použít i mladé zelí, jen uber cukr a ocet.
- Dá se vynechat cukr? Ano, kukuřice sama o sobě přidá sladkost, případně použij lžičku medu.
- Jak upravit kyselost? Začni uvedeným množstvím a podle chuti přidej nebo uber. Výraznější kyselost se hodí k tučnějším masům, jemnější k drůbeži.
- Je salát vhodný pro bezlepkovou a veganskou stravu? Ano, všechny základní suroviny jsou přirozeně bez lepku a rostlinné.