Zelňačka s koprem

Klasický recept na hustou zelňačku s lehce nakyslou chutí.

Ingredience:

  • 500 g kysaného zelí
  • 200 g řapíkatého celeru
  • 200 g brambor
  • 200 g ředkve vodnice
  • 100 g cibule
  • 1,5 l hovězího vývaru
  • 3 ks stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce hladké mouky
  • několik snítek kopru
  • několik kuliček nového koření
  • pár kuliček celého černého pepře
  • mletý černý pepř
  • sůl

 

Postup:

1. Oloupané a důkladně omyté brambory pokrájíme na širší hranolky, vložíme je do horkého vývaru a 10 minut povaříme.
2. Kysané zelí pokrájíme, je-li příliš slané a kyselé, propláchneme ho, vložíme do vroucího vývaru a dál vaříme společně s brambory.
3. Cibuli oloupeme, nadrobno posekáme a zesklovatíme na rozpáleném oleji, přidáme na plátky nakrájenou ředkev vodnici a řapíkatý celer a vše společně opékáme asi 3 minuty.
4. Poprášíme moukou, osmahneme a za stálého míchání vlijeme do vroucího vývaru.
5. Polévku ještě osolíme, přidáme celý pepř a nové koření a vše vaříme doměkka.
6. Hotovou polévku sundáme ze zdroje tepla, podle chuti dosolíme, okořeníme čerstvě namletým pepřem, nadrobno posekaným. česnekem a ozdobíme několika snítky čerstvého kopru.