Vepřo knedlo zelo

Česká klasika - vepřové maso s knedlíkem a zelím. Výborný hlavní chod k nedělnímu obědu.

Ingredience - knedlíky:

  • 1 kg hrubé mouky
  • 1 rohlík nakrájený na kostičky (můžeme použít i starší)
  • 500 ml mléka
  • 20 g čerstvého droždí
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • špetka cukru


Ingredience - zelí:

  • 2 lžíce vepřového sádla
  • 100 g nakrájené slaniny (na kostičky)
  • 2 nadrobno nakrájené cibule
  • 1 kysaného zelí (ze sáčku nebo sklenice)
  • 2 lžíce hrubé mouky
  • 4 lžíce cukru
  • 100 ml octu
  • drcený kmín a sůl 


Ingredience - maso:

  • 1,25 kg vepřové krkovice, v celku
  • 1–2 lžičky čerstvě drceného kmínu
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 5 stroužků česneku (prolisovaného)
  • 2 nadrobno nakrájené cibule
  • sklenice vody
  • sůl a pepř


Postup:

  1. Předehřejeme si troubu na 140 °C.
  2. Mezitím co se předehřívá trouba si krkovici osolíme, opepříme, posypeme kmínem a ze všech stran potřeme prolisovaným česnekem.
  3. Na dno pekáčku dáme 2 nadrobno nakrájené cibule a na ní dáme maso. Podlijeme sklenicí vody a dáme péct až do změknutí masa (přibližně tři hodiny).
  4. Mezitím co se nám peče maso si připravíme knedlíky, do mísy dáme mouku, sůl, vejce, špetku cukru a soli, rozdrobíme droždí a zalijeme vlažným mlékem.
  5. Necháme přibližně 5 minut stát, aby se nám probudili kvasinky a uhněteme těsto. Nakonec přidáme nakrájený rohlík a pořádně těsto propracujeme a necháme hodinu kynout na teplém místě pod utěrkou.
  6. Těsto rozdělíme na 3 - 4 stejné díly (podle toho jak moc nám nakynulo) a vytvarujeme z nich šišky - tvar knedlíku.
  7. Knedlíky uvaříme ve vroucí vodě. Vaříme je přibližně 20 minut (v půlce knedlíky otočíme na druhou stranu). Nakonec je vyndáme a párkrát propíchneme vidličkou, aby z nich odešla pára.
  8. Nyní máme čas na zelí - na rozehřátém sádle si osmažíme slaninu s kmínem a cibulí. Přidáme zelí ze sáčku nebo sklenice (včetně nálevu).
  9. Zelí přivedeme k varu a přidáme 4 lžíce cukru, 100 ml octu a dle chuti sůl. Vše promícháme a vaříme přibližně 15 minut, na závěr poprášíme moukou a promícháme.
  10. Upečené maso vyndáme z pekáčku na talíř a z cibule si připravíme sos k masu. Obsah pekáčku přendáme do hrnce a dáme na plotnu (případně vaříme v pekáči).
  11. Necháme z cibule odpařit vodu, přidáme lžíci hladké mouky a vše lehce osmažíme a ihned zalijeme 200 ml studené vody. Necháme 15 - 20 minut povařit. 
  12. Nakrájíme maso, knedlíky a můžeme servírovat společně se zelím.