Odebírejte nás na YouTube
Třená bábovka
Tradiční recept na třenou bábovku, ideální český moučník k nedělní kávě.
Ingredience:
- 3 ks vejce
- 200 ml mléka
- 125 g másla (nebo Hera na pečení)
- 140 g moučkového cukru
- 2 ks vanilkového cukru
- 300 g polohrubé mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- kůra a šťáva z citronu
- kakao (volitelně)
- tuk na vymazání formy
- hrubá mouka na vysypání formy
Postup:
- Změklý tuk, nebo nejlépe máslo utřeme s moučkovým a vanilkovým cukrem do pěny.
- Do pěny přidáme žloutky, nastrouhanou citrónovou kůru a vymačkanou šťávu z citrónu (samozřejmě bez pecek).
- Postupně budeme střídavě přidávat do směsi mléko o pokojové teplotě, polohrubou mouku a prášek do pečiva.
- Ze zbylých bílků si vyšleháme sníh a ten zamícháme do těsta.
- Pokud chceme bábovku dvoubarevnou, dáme si do druhé nádoby 1/3 těsta a obarvíme jí kakaem.
- Formu na bábovku si vymažeme tukem, nebo máslem a vysypeme hrubou moukou.
- Těsto přendáme do formy, pokud máme dvoubarevnou bábovku, nejdříve světlé a poté tmavé.
- Bábovku pečeme ve vyhřáté troubě na 170°C, přibližně hodinu.
- Bábovka je hotová, pokud se nám těsto nelepí na špejli.