Švestkové čatní

Výrazná omáčka, pocházející z indické kuchyně. Výborná k masům i zelenině.

Ingredience:

  • 1 kg švestek
  • 200 ml pomerančové šťávy
  • 200 ml červeného vína
  • 2 jablka
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce medu
  • 100 g rozinek
  • 3 šalotky
  • čerstvý zázvor (zhruba dvě nastrouhané lžíce)
  • 2 kousky celé skořice
  • 2 snítky tymiánu
  • 1 lžička mletého chilli


Postup:

  1. Omyjeme švestky, které vypeckujeme a poté nakrájíme na menší kousky.
  2. Oloupeme jablka, vykrojíme jadřince a nakrájíme na malou kousky.
  3. Vymačkáme si šťávu z pomeranče.
  4. Oloupeme šalotku a nakrájíme na co nejmenší kousky.
  5. Do připraveného hrnce dáme jablka, švestky a nastrouháme na jemno zázvor.
  6. Do směsi přidáme rozinky, skořici, tymián a červené víno.
  7. promícháme, osladíme cukrem a medem.
  8. Přidáme chilli a vaříme přibližně jednu hodinu za stálého míchání (aby se nám čatní nepřipálilo).
  9. Výslednou omáčku dávkujeme do sklenic a skladujeme v lednici (vydrží přibližně dva měsíce).