Odebírejte nás na YouTube
Sušená rajčata v oleji
Zkuste si domácí sušená rajčata, třeba k vínu nebo jako doplnění k jiným receptům.
Ingredience:
- rajčata
- bylinky
- olivový olej
Postup:
- Na sušení vybíráme tvrdší zralá rajčata.
- Rajčata omyjeme, nakrájíme na silnější plátky, rozložíme na rošty. Usušíme je podle návodu přiloženého k danému typu sušičky.
- Správně usušená rajčata jsou pružná a zachovávají si barvu.
- Rajčata lze usušit i na roštech v horkovzdušné troubě. Sušíme je při nejnižší teplotě.
- Proces sušení ale trvá několik hodin a narozdíl od sušičky, vyžaduje naší přítomnost a kontrolu. Navíc, v troubě určitě neusušíme takové množství rajčat, jako v sušičce.
- Usušená rajčata napěchujeme asi do 2/3 vymyté, dosucha vytřené sklenice. Dolijeme po okraj olivovým olejem a skleničku uzavřeme.
- Konzumujeme až po několika dnech po naložení, rajčata nasají olej. Skladovat je můžeme i několik měsíců. Takto připravená rajčata jsou velmi chutná. Lze je vylepšit a jejich chuť zvýraznit přidáním bylin, koření, nebo chilli papričky.
- Bylinky i papričky mohou být nasekané, čerstvé nebo sušené (bylinky volíme podle toho jaké máme a jaké nám chutnají). Pak také dolijeme po okraj olivovým olejem.