Sušená rajčata v oleji

Zkuste si domácí sušená rajčata, třeba k vínu nebo jako doplnění k jiným receptům.

Ingredience:

  • rajčata
  • bylinky
  • olivový olej

 

Postup:

  1. Na sušení vybíráme tvrdší zralá rajčata.
  2. Rajčata omyjeme, nakrájíme na silnější plátky, rozložíme na rošty. Usušíme je podle návodu přiloženého k danému typu sušičky.
  3. Správně usušená rajčata jsou pružná a zachovávají si barvu.
  4. Rajčata lze usušit i na roštech v horkovzdušné troubě. Sušíme je při nejnižší teplotě.
  5. Proces sušení ale trvá několik hodin a narozdíl od sušičky, vyžaduje naší přítomnost a kontrolu. Navíc, v troubě určitě neusušíme takové množství rajčat, jako v sušičce.
  6. Usušená rajčata napěchujeme asi do 2/3 vymyté, dosucha vytřené sklenice. Dolijeme po okraj olivovým olejem a skleničku uzavřeme.
  7. Konzumujeme až po několika dnech po naložení, rajčata nasají olej. Skladovat je můžeme i několik měsíců. Takto připravená rajčata jsou velmi chutná. Lze je vylepšit a jejich chuť zvýraznit přidáním bylin, koření, nebo chilli papričky.
  8. Bylinky i papričky mohou být nasekané, čerstvé nebo sušené (bylinky volíme podle toho jaké máme a jaké nám chutnají). Pak také dolijeme po okraj olivovým olejem.