Španělský ptáček

Odebírejte nás na YouTube

Španělský ptáček

Oblíbený recept z hovězího masa na českou klasiku.

Ingredience:

  • 600 g hovězího roštěnce
  • 4 lžíce plnotučné hořčice + 1 lžíce navíc
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 3 vejce, uvařená natvrdo
  • asi 30 cm uzeniny trampské cigáro
  • 150 g bílé uzené slaniny, v celku
  • 3 menší cibule, z toho 1 rozkrojená na čtvrtiny a 2 nakrájené nadrobno
  • 3–4 nakládané okurky, podélně rozkrojené
  • 1 lžička kaparů, slitých
  • 1 l hovězího vývaru (nejlépe domácího či kupovaného koncentrovaného z vaničky) nebo vody
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce sádla nebo oleje
  • vařená rýže a petrželka k podávání

 

Postup:

1. Maso otřete vlhkou utěrkou, odřízněte blány na povrchu a pak ho nakrájejte napříč vláken na čtyři stejnoměrně silné plátky.
2. Plátky rozložte na prkénko dost daleko od sebe, aby se při naklepávání mohla zvětšit jejich plocha, a přetáhněte je o něco delší fólií (která omezí potrhání masa).
3. Rozklepejte plátky co nejvíc dotenka, postupujte od středu ke krajům. 
4. Vejce a cibuli rozčtvrťte. Slaninu, uzeninu a okurky nakrájejte na proužky a špalíky o něco kratší, než je šířka rozklepaných plátků.
5. Maso osolte, opepřete a potřete lžící hořčice. Na kraj plátku skládejte vedle sebe uzeninu, okurku a slaninu, na to dejte cibuli a vejce.
6. Začněte rolovat maso od okraje s náplní. Plátek pootočte, pořádně stiskněte a utáhněte a okraje po stranách zahněte nahoru.
7. Pak pokračujte v rolování a po každém pootočení závitek utáhněte a přečnívající okraje ohněte nahoru, přitiskněte a opět kus srolujte.
8. Zabalte všechny závitky a převažte je provázkem či spíchněte párátkem.