Šopský salát

Původně bulharský salát, jež si získal srdce nejedné české kuchařky.

Ingredience:

  • 1 ks cibule
  • 50 g slunečnicový olej
  • 1 špetka sůl
  • 300 g rajčata
  • 1 ks okurka salátová
  • 250 g balkánský sýr
  • 1 špetka pepř mletý
  • 300 g papriky (různé barvy)

 

Postup:

  1. Okurku omyjeme, oloupeme a nakrájíme na malé kousky.
  2. Rajčata a papriky rovněž omyjeme a nakrájíme, cibuli nakrájíme nadrobno, smícháme s olejem a citronovou šťávou, osolíme a opepříme.
  3. Necháme alespoň 1 hodinu odležet v lednici. Pak jemně promícháme a bohatě posypeme strouhaným sýrem. Sýr můžeme místo strouhání nakrájet na kostičky a zamíchat ho do salátu.


Tip:

Zeleninu použijeme podle dostupnosti a toho co nám chutná. Můžeme například přidat ředkvičky, nebo olivy.