Šopský salát
Šopský salát je barevná radost z Balkánu a v létě patří na stůl stejně samozřejmě jako chleba. Pochází z oblasti kolem Sofie kde se mu říká podle místních horalů Šopů. K nám se dostal přes dovolené u moře a rychle zdomácněl. Kouzlo je v jednoduchosti. Zralá rajčata, křupavá okurka, voňavá paprika a sněhový kopec balkánského sýra. Stačí pár dobrých surovin a miska je hotová během chvilky.
Ingredience:
- 1 ks cibule
- 50 g oleje
- 300 g rajčat
- 1 ks okurka salátová
- 250 g balkánského sýra
- 300 g papriky (různé barvy)
- Sůl a pepř
Postup:
- Okurku omyjeme a nakrájíme na malé kousky (kdo chce, může oloupat i slupku).
- Rajčata a papriky rovněž omyjeme a nakrájíme, cibuli nakrájíme nadrobno, smícháme s olejem, osolíme a opepříme.
- Nakrájíme balkánský sýr (lze i nastrouhat).
- Necháme alespoň 1 hodinu odležet v lednici.
- Před podáváním jemně promícháme a podáváme s domácím pečivem.
Suroviny které dělají rozdíl:
Rajčata vybírej šťavnatá a sladká. Okurka ať křupe a nemá hořký konec. Papriky jsou nejlepší různobarevné, dodají energii a lehkou ovocnost. Tradiční je sýr sirene. U nás ho často nahrazuje balkánský sýr nebo feta. Olej může být slunečnicový pro věrnější balkánskou linku nebo olivový pro středomořský nádech. Sůl a pepř stačí málo. Nech vyniknout zeleninu.
Technické tipy:
Zeleninu krájej na podobně velké kousky aby se chutě pěkně spojily. Rajčata můžeš lehce odjádřit a pustí méně šťávy. Okurku nech se slupkou pro větší svěžest nebo ji oloupej pokud je tvrdší. Cibuli nakrájej najemno a vmíchej do oleje. Zjemní se a nebude pálit. Salát dej alespoň na hodinu vychladit. Chuť se zakulatí a sýr se krásně propojí s šťávou z rajčat.
Zálivka bez tajností:
Šopský salát si žádá úplně jednoduché dochucení. Olej, špetka soli a čerstvě mletý pepř. Když máš chuť na živější tón, přidej pár kapek citronu nebo trochu červeného vinného octa. Oregano nebo nasekaná petržel salát zjemní a přidají bylinkovou vůni. Není třeba nic víc. Síla je v zavřených očích a prvním soustu které křupne a rozvoní se létem.
Variace a nápady:
V Bulharsku často přidávají pečenou papriku která dodá kouřový dotek. Na výletní verzi se hodí pár oliv a kostičky jemného sýra navíc. Když je vedro, nahraď část oleje šťávou z rajčat a vznikne lehčí miska. Pro sytější večeři přimíchej hrst vařené quinoy nebo cizrny a přidej plátky opečené pity. Kdo má rád svěží kontrasty, zasype salát sekanou mátou a pár kapkami citronu.
Servírování které potěší:
Podávej vychlazené s čerstvým pečivem. Na stole se krásně vyjímá, když sýr nastrouháš až navrch a vytvoříš bílý kopeček. Skvěle se hodí k grilovanému masu, rybě i k jednoduše opečené zelenině. Na lehký oběd stačí salát samotný a k tomu sklenice domácí limonády.
Skladování a příprava předem:
Zeleninu můžeš nakrájet dopředu a uchovat v krabičce v lednici. Sýr nastrouhej až před podáváním. Zálivku nech zvlášť a promíchej těsně před servisem. Salát pak zůstane křupavý a svěží i několik hodin.
Časté otázky:
- Salát je moc vodnatý? Příště odjádři část rajčat nebo je lehce osol a nech na sítu pustit šťávu.
- Cibule je ostrá? Na deset minut ji ponoř do studené vody a zjemní se její chuť.
- Chuť je mdlá? Přidej špetku soli a pár kapek citronu a oleje.
- Sýr se drolí? Nastrouhej ho najemno a nasyp až na závěr.