100 %

Šopský salát

Šopský salát je barevná radost z Balkánu a v létě patří na stůl stejně samozřejmě jako chleba. Pochází z oblasti kolem Sofie kde se mu říká podle místních horalů Šopů. K nám se dostal přes dovolené u moře a rychle zdomácněl. Kouzlo je v jednoduchosti. Zralá rajčata, křupavá okurka, voňavá paprika a sněhový kopec balkánského sýra. Stačí pár dobrých surovin a miska je hotová během chvilky.

Ingredience:

  • 1 ks cibule
  • 50 g oleje
  • 300 g rajčat
  • 1 ks okurka salátová
  • 250 g balkánského sýra
  • 300 g papriky (různé barvy)
  • Sůl a pepř

 

Postup:

  1. Okurku omyjeme a nakrájíme na malé kousky (kdo chce, může oloupat i slupku).
  2. Rajčata a papriky rovněž omyjeme a nakrájíme, cibuli nakrájíme nadrobno, smícháme s olejem, osolíme a opepříme.
  3. Nakrájíme balkánský sýr (lze i nastrouhat).
  4. Necháme alespoň 1 hodinu odležet v lednici.
  5. Před podáváním jemně promícháme a podáváme s domácím pečivem.


Suroviny které dělají rozdíl:

Rajčata vybírej šťavnatá a sladká. Okurka ať křupe a nemá hořký konec. Papriky jsou nejlepší různobarevné, dodají energii a lehkou ovocnost. Tradiční je sýr sirene. U nás ho často nahrazuje balkánský sýr nebo feta. Olej může být slunečnicový pro věrnější balkánskou linku nebo olivový pro středomořský nádech. Sůl a pepř stačí málo. Nech vyniknout zeleninu.


Technické tipy:

Zeleninu krájej na podobně velké kousky aby se chutě pěkně spojily. Rajčata můžeš lehce odjádřit a pustí méně šťávy. Okurku nech se slupkou pro větší svěžest nebo ji oloupej pokud je tvrdší. Cibuli nakrájej najemno a vmíchej do oleje. Zjemní se a nebude pálit. Salát dej alespoň na hodinu vychladit. Chuť se zakulatí a sýr se krásně propojí s šťávou z rajčat.


Zálivka bez tajností:

Šopský salát si žádá úplně jednoduché dochucení. Olej, špetka soli a čerstvě mletý pepř. Když máš chuť na živější tón, přidej pár kapek citronu nebo trochu červeného vinného octa. Oregano nebo nasekaná petržel salát zjemní a přidají bylinkovou vůni. Není třeba nic víc. Síla je v zavřených očích a prvním soustu které křupne a rozvoní se létem.


Variace a nápady:

V Bulharsku často přidávají pečenou papriku která dodá kouřový dotek. Na výletní verzi se hodí pár oliv a kostičky jemného sýra navíc. Když je vedro, nahraď část oleje šťávou z rajčat a vznikne lehčí miska. Pro sytější večeři přimíchej hrst vařené quinoy nebo cizrny a přidej plátky opečené pity. Kdo má rád svěží kontrasty, zasype salát sekanou mátou a pár kapkami citronu.


Servírování které potěší:

Podávej vychlazené s čerstvým pečivem. Na stole se krásně vyjímá, když sýr nastrouháš až navrch a vytvoříš bílý kopeček. Skvěle se hodí k grilovanému masu, rybě i k jednoduše opečené zelenině. Na lehký oběd stačí salát samotný a k tomu sklenice domácí limonády.


Skladování a příprava předem:

Zeleninu můžeš nakrájet dopředu a uchovat v krabičce v lednici. Sýr nastrouhej až před podáváním. Zálivku nech zvlášť a promíchej těsně před servisem. Salát pak zůstane křupavý a svěží i několik hodin.


Časté otázky:

  • Salát je moc vodnatý? Příště odjádři část rajčat nebo je lehce osol a nech na sítu pustit šťávu. 
  • Cibule je ostrá? Na deset minut ji ponoř do studené vody a zjemní se její chuť. 
  • Chuť je mdlá? Přidej špetku soli a pár kapek citronu a oleje. 
  • Sýr se drolí? Nastrouhej ho najemno a nasyp až na závěr.

Přihlaste se pro plný přístup

Chcete hodnotit, soutěžit nebo si užívat web bez reklam? Přihlaste se – noví uživatelé získají prvních 7 dní bez reklam zdarma.

Přihlaste se pro plný přístup