Slaný koláč s žampiony a nivou
Slaný koláč s žampiony a nivou navazuje na francouzskou tradici quiche která se kdysi pekla v Lotrinsku. U nás si získal srdce díky tomu jak krásně propojí křehké těsto a voňavou náplň. Niva přidá charakter, žampiony přinesou příjemnou zemitost a dohromady vznikne koláč který chutná stejně dobře na nedělní oběd i na posezení s přáteli. Je to jídlo které voní domovem a přitom působí slavnostně.
Ingredience:
- 200 gramů hladké mouky
- 100 gramů másla
- 50 mililitrů vody
- 150 gramů nivy
- 150 gramů goudy (strouhané)
- 200 gramů žampionů
- 2 kusy slepičího vejce (M)
- 100 mililitrů polotučného mléka 1.5%
- 30 gramů másla
- 1 špetka soli
- 1 špetka černého pepře (mletý)
Výživové hodnoty (na 100 g):
| Energie | 271 kcal 1 133 kJ | |
|---|---|---|
| Bílkoviny | 10,7 g | |
| Sacharidy | 14,7 g | |
| - z toho cukry | 1,8 g | |
| Tuky | 18,9 g | |
| - nasycené mastné kyseliny | 11,6 g | |
| - trans-mastné kyseliny | 0,6 g | |
| - mononenasycené tuky | 5,0 g | |
| - polynenasycené tuky | 0,8 g | |
| - cholesterol | 86,2 mg | |
| Vláknina | 0,7 g | |
| Sůl | 0,9 g | |
Uvedené výživové hodnoty jsou orientační a mohou se lišit podle použitých surovin, jejich značky a přesných množství.
Kliknutím na tabulku přepneš zobrazení.
Výživové hodnoty (celého receptu):
| Energie | 2 936 kcal 12 284 kJ | |
|---|---|---|
| Bílkoviny | 116,3 g | |
| Sacharidy | 159,4 g | |
| - z toho cukry | 19,7 g | |
| Tuky | 204,7 g | |
| - nasycené mastné kyseliny | 125,9 g | |
| - trans-mastné kyseliny | 6,6 g | |
| - mononenasycené tuky | 54,4 g | |
| - polynenasycené tuky | 8,8 g | |
| - cholesterol | 935 mg | |
| Vláknina | 8,1 g | |
| Sůl | 9,27 g | |
Uvedené výživové hodnoty jsou orientační a mohou se lišit podle použitých surovin, jejich značky a přesných množství.
Kliknutím na tabulku přepneš zobrazení.
Postup:
- Mouku a sůl prosejeme.
- Máslo nakrájíme na kostky, společně s moukou a vodou vypracujeme těsto.
- Těsto zabalíme do potravinářské folie a dáme na 30 minut do lednice, aby nám těsto ztuhlo.
- Těsto rozválíme na pomoučněné ploše a dáme do formy.
- Přebytečné těsto okrojíme.
- Pečeme 20 minut na 200 °C v předehřáté troubě - potom formu z trouby vyndáme.
- Nivu a goudu nastrouháme a rozprostřeme na předpečené těsto.
- Žampióny nakrájíme na plátky, osmažíme na másle a rovnoměrně rozložíme na koláč.
- V mléce se solí a pepřem vyšleháme vejce a nalijeme na koláč.
- Pečeme 20 minut na 180°C do zlatova.
- Mokré dno značí málo předpečený korpus nebo příliš šťávy v houbách. Příště houby restuj déle a korpus nech v troubě o pár minut navíc.
- Trhající se těsto obvykle znamená málo vody nebo málo odpočinku. Přidej pár kapek a chlaď déle.
- Příliš slaný výsledek zachrání čerstvý salát a pár plátků sladších rajčat.