Salát Waldorf

Výborný salát s celerem z New Yorku, kde ho poprvé připravili v hotelu Waldorf, odkud má své jméno.

Ingredience:

  • 50 g vlašských ořechů
  • 1 ks hlávkového salátu
  • 150 g sterilovaného celeru v oleji
  • 100 g jablka
  • 50 g majonézy
  • citronová šťáva
  • 100 g smetany
  • cukr
  • sůl

 

Postup:
1. Hlávkový salát rozebereme na listy, ty důkladně omyjeme a nakrájíme je na nudličky. Jablka oloupeme a bez jádřinců nakrájíme na kostičky. Sterilovaný celerový salát podle potřeby také nakrájíme na kostičky. Ořechy nasekáme nahrubo.
2. Připravíme si zálivku. Majonézu smícháme se smetanou a podle chuti zálivku ochutíme citronovou šťávou, solí a cukrem.
3. V míse smícháme hlávkový salát s jablky a celerem. Přidáme ořechy a salát spojíme zálivkou z majonézy. Salát důkladně promícháme a necháme vychladit.
4. Salát Waldorf podáváme samostatně jako hlavní chod nebo jako přílohu k masům. Do salátu můžeme přidat i vařené brambory nakrájené na kostičky.