Odebírejte nás na YouTube
Rybízový sirup
Domácí sirup z červeného nebo černého rybízu.
Ingredience:
- Rybíz černý nebo červený
- cukr
- kyselina citrónová
Postup:
- Rybíz odstopkujeme, propláchneme, rozmačkáme, přidáme trochu vody, aby byl ponořený (nebo více dle vlastní úvahy). Necháme odstát do druhého dne, občas promícháme.
- Nesmí moc zkvasit! Přes gázu, nebo řídké plátno zlehka procedíme a velmi lehce vymačkáme, odměříme a dáme do větší nádoby.
- Zahřejeme zhruba na 70°C a přidáme na každý litr šťávy 1,7 kg cukru a 3-10 g kyseliny citrónové.
- Čím víc vody, tak i více kyseliny citrónové.
- Zahřejeme na 85°C, mícháme, sbíráme pěnu.
- Ihned ještě horké plníme do lahví, zavíčkujeme, položíme a necháme vychladnout.
- Takto připravený sirup v lahvích nerosolovatí. Stejným postupem můžeme dělat sirup z jahod, malin, ostružin, ale přidáme více kyseliny citrónové. Čím je ovoce sladší, tak více kyseliny citrónové.