Odebírejte nás na YouTube
Rybízové víno
Zkuste si doma udělat domácí rybízové víno.
Ingredience:
- 3 litry rybízu
- cukr
- voda
Postup:
- Připravíme si 15 L demižon, který vymyjeme, dále bude třeba tzv. bulkátko, špunt a trochu plastelíny.
- Rybíz otrháme od zelených stonků a kuličky si naměříme tak, abychom měli 2 - 3 litry rybízu (lépe více). Ty vsypeme do demižonu.
- Svaříme vodu s cukrem. Na 10 l vody přijdou 2 kg cukru. Připravíme si potřebné množství v tomto poměru. Vodu necháme zcela vychladnout.
- Rybíz zalijeme vodou ne až po okraj, musíme nechat místo pro kvašení. Zašpuntujeme, umístíme bulkátko, do kterého nalijeme vodu a okraje pevně utěsníme plastelínou. Umístíme do temna (ideální je sklep) a už jen necháme pracovat. Víno je hotové zhruba za 2 - 3 měsíce. Během této doby hlídáme, abychom měli vždy v bulkátku vodu.
- Hotové domácí rybízové víno pak už jen pomocí gumové hadičky stáčíme.