Odebírejte nás na YouTube
Plněné ořechy
Tradiční vánoční ořechové cukroví.
Ingredience (těsto):
- 80 g hladké mouky
- 70 g jader vlašských ořechů
- 70 g cukru moučky
- 70 g másla
- 1 čajová lžička vanilkového cukru
Ingredience (náplň):
- 75 g jader vlašských ořechů
- 60 ml mléka
- 50 g másla
- 50 g cukru moučky
- 1 polévková lžíce rumu
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 1 čajová lžička šťávy z citronu
Postup:
- Rozmícháme mouku s cukry a jemně nastrouhanými ořechy, přidáme máslo.
- Zpracujeme těsto, tak aby bylo hladké, zabalíme do folie a necháme na několik hodin odležet do chladu.
- Naplníme nevymazané formičky.
- Pečeme na plechu 10 - 12 minut při 180 °C do zrůžovění, vyklepneme a vychladlé uložíme na chladné místo.
- Na krém povaříme namleté ořechy s mlékem a odstavíme, vmícháme rum, van. extrakt a šťávu z citronu.
- Utřeme máslo s prosetým cukrem a po částech přidáme ořechovou kaši.
- Spojujeme dvě půlky ořechů krémem.
Tip:
V prvním bodu můžeme přidat holandské kakao, pozor při pečení - ať ořechy nespálíme. Recept můžeme samozřejmě libovolně násobit.