Pizza (těsto)

Návod na přípravu kynutého těsta na pizzu.

Ingredience:

  • 1000 g mouky na pizzu
  • 600 g chladné vody
  • 10 g vlažné vody
  • 30 g soli
  • 10 g droždí

 

Postup:

  1. Do vlažné vody přisypeme droždí, promícháme a necháme zhruba 15 minut stát.
  2. Mouku si rozdělíme na jeden větší a menší díl. Do menšího dílu přidáme odležené droždí a pořádně promícháme. Po promíchání přidáme zbytek vody, sůl, kterou necháme dokonale rozpustit ve vodě a pomalu vsypeme i zbytek mouky za stálého “propracování” těsta.
  3. Těsto propracujeme do doby, než se přestane lepit na prsty rukou a následně necháme 10 minut odpočinout pod utěrkou.
  4. Po deseti minutách těsto znovu začneme zpracovávat. Opět propracujeme po dobu 5 minut a necháme 10 minut odpočinout.
  5. Tento postup opakujeme do té doby, až je těsto na povrchu bez porušení.
  6. Správné těsto na Italskou pizzu by mělo minimálně 12 hodin odpočívat v teplotě okolo 15 stupňů bez přístupu vzduchu nejlépe v nějaké uzavřené nádobě (Proto je v těstu tak málo droždí ).
  7. Dvě hodiny před pečením těsto naporcujeme na bochánky o hmotnosti zhruba 300 g (nebo podle potřeby) a necháme je ještě dvě hodiny v pokojové teplotě. Pečeme na nejvyšší možný stupeň, co dokáže trouba.