100 %

Oblíbený recept na langoše

Langoš sice nepatří mezi zdravou stravu, ale kdo by si jednou za čas rád nezahřešil. Proto jsme pro vás připravili recept na langoše jako ze stánku. Tradiční těsto je kynuté a po usmažení má být na okrajích křupavé a uprostřed pružné. Nejčastěji se potírá česnekem a posypává sýrem, u nás se často přidává i kečup, v Maďarsku zase zakysaná smetana a sýr.

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 300 ml mléka
  • 42 g droždí
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • na ochucení utřený česnek, kečup, strouhaný tvrdý sýr

 

Postup:

  1. Nejprve kvasnice rozdrobíme do trochy vlažného mléka, které osladíme lžicí cukru a lžičkou soli, následně necháme vzejít kvásek.
  2. Přidáme hladkou mouku a vypracujeme hladké těsto.
  3. Připravené těsto necháme na teplém místě půl hodiny kynout pod utěrkou. Když je těsto vykynuté, připravíme si vál, podle potřeby jej posypeme moukou.
  4. Z těsta vytvarujeme jednotlivé bochánky, ty pak prsty roztáhneme do tenkých placek. Měly by být krásně pevné, neměli by se nám trhat. Výsledný langoš by neměl být příliš průhledný, jinak se nám snadno proděraví. Velikost placek volíme tak, aby se nám vešli do hrnce/pánve (v našem případě 8 kousků).
  5. Mezitím co tvarujeme, tak si necháme rozehřát olej na smažení.
  6. Hned jak máme placky hotové, připravené langoše dáme do rozpáleného oleje a smažíme z obou stran zhruba minutu a půl (langoše budou krásně zlatavé).
  7. Usmažené langoše odkládáme na papírové utěrky, aby nám z nich okapal přebytečný tuk. Podáváme je s prolisovaným česnekem, strouhaným tvrdým sýrem a kečupem (kečup můžeme vyměnit za tatarku).

Výběr surovin:
Hladká mouka dá těstu jemnost a droždí postará o nadýchanost. Mléko by mělo být vlažné, aby kvasnice dobře nastartovaly. Cukr droždí probudí a sůl dolaďuje chuť, do kvásku ji dejte jen špetku a zbytek vmíchejte až do těsta. Čerstvý česnek je nejlepší utřít s trochou oleje nebo s kapkou vody se solí, vznikne česneková voda, která se lépe roztírá a neštípe.

Technické tipy:
Kvásku dopřejte klid, až bude pěnit, teprve přidejte mouku a tekutiny. Těsto hněťte do hladka a nechte vykynout, dokud téměř nezdvojnásobí objem. Pracovní plochu i ruce lehce potřete olejem, těsto se nebude lepit. Z vykynutého těsta udělejte bochánky a nechte je ještě krátce nakynout, pak je roztahujte prsty od středu k okrajům, aby vznikl tenčí střed a o něco silnější lem.

Smažení a teplota:
Olej rozehřejte na středně vysoký výkon, ideální je teplota kolem 170 až 180 °C. Placku vkládejte do oleje vždy od sebe, aby neprskla. Smažte z každé strany zhruba minutu až půldruhé podle tloušťky a velikosti, hotový langoš má být zlatý a měkký. Po vytažení ho nechte okapat na papíru a hned potírejte česnekem, povrch je teplý a lépe nasaje chuť.

Varianty a nápady:
Do těsta lze přidat lžíci jogurtu pro delší vláčnost nebo pár vařených a nastrouhaných brambor pro měkčí kůrku. Klasické ochucení tvoří česnek, sýr a kečup, skvěle funguje i zakysaná smetana se sýrem, jemná šunka, bylinkové máslo nebo lehký salát z rajčat a cibule. Dětská varianta může být jen se sýrem, výraznější verze snese i trochu pálivé papriky do česnekové směsi.

Příprava předem a skladování:
Těsto můžete nechat kynout přes noc v lednici, vyvine se lepší chuť a práce druhý den je rychlá. Bochánky promázněte olejem a zakryjte, při tvarování budou tvárnější. Usmažené langoše jsou nejlepší hned, pokud něco zbyde, krátké prohřátí v troubě nebo v horkovzdušné fritéze vrátí křupavost. Základní těsto lze také zamrazit ve formě bochánků a po rozmrazení nechat znovu nakynout.

Přihlaste se pro plný přístup

Chcete hodnotit, soutěžit nebo si užívat web bez reklam? Přihlaste se – noví uživatelé získají prvních 7 dní bez reklam zdarma.

Přihlaste se pro plný přístup