Noky s vejci

Z mléka, hladké mouky, vajíček a koření připravené těstíčko, po lžičkách uvařené ve vodě ve formě noků, servírované s míchanými vajíčky.

Ingredience (těsto):

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 2 lžičky soli
  • 2 ks vejce
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • voda na uvaření noků

 

Ingredience (vaječina):

  • 6 ks vajec
  • 100 g slaniny
  • tuk a sůl

 

Postup:

1. Z ingrediencí na těsto vymícháme tužší těsto, podle potřeby buď doředíme mlékem, nebo naopak přisypeme mouku, těsto necháme odpočinout a do většího kastrolu nebo hrnce dáme vařit vodu, kterou osolíme 3 lžičkami soli.
2. Slaninu necháme v rendlíku vyškvařit, přidáme vajíčka a vymícháme vaječinu, dosolíme dle vlastní chuti.
3. Do vroucí osolené vody hážeme noky, které vykrajujeme polévkovou lžící, vařechou opatrně promícháme, aby se nám nepřilepily ke dnu, jakmile vyplavou k povrchu, vaříme ještě cca 2-3 minuty.
4. Okapané noky ihned servírujeme na talíře, přidáme umíchaná vajíčka a promícháme.