Odebírejte nás na YouTube
Musaka
Mleté hovězí maso zapečené s lilkem a ochuceným bešamelem, pečené dozlatova.
Ingredience:
- 600 g mletého hovězího masa
- 300 ml suchého bílého vína
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička sušených chilli kroužků
- 2 ks velkých lilků
- 1 ks plechovky krájených rajčat
- 1 ks velké cibule
- olivový olej
- mletý pepř
- hrst oreganových lístků
- sůl
Ingredience (bešamel):
- 600 ml mléka
- 150 g strouhaného parmazánu
- 75 g hladké mouky
- 75 g másla
- 2 ks vajec
- 2 hrsti strouhaného parmazánu na posypání
- špetka strouhaného muškátového oříšku
Postup:
1. Na dvou lžících rozehřátého oleje opečeme oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme oloupané, prolisované stroužky česneku a opékáme jednu až dvě minuty.
2. Přidáme mleté maso a za stálého míchání opékáme 10 minut, přidáme rajčata, mletou skořici, chilli, nadrobno nasekané oregano, přilijeme víno a dusíme na malém plameni, dokud se tekutina nevypaří na polovinu.
3. Zatím co se maso dusí rozkrojíme podélně lilky na půl centimetru široké plátky, potřeme je olejem, dáme na plech a necháme je pod grilem zapéct, aby zezlátly.
4. V kastrolku rozehřejeme máslo, za stálého míchání přidáme hladkou mouku, smažíme 1 minutu, pak pomalu přiléváme mléko, mícháme dohladka, přidáme strouhaný parmazán, mícháme znovu dohladka, odstavíme z tepla, necháme trochu vychladnout a nakonec vmícháme rozšlehaná vajíčka se špetkou muškátového oříšku.
5. Začneme vrstvit do zapékací mísy, první vrstva na dně je lilek, druhá maso (které před tím osolíme a opepříme) a bešamel, pokračujeme lilkem a masem, končíme bešamelem.
6. Nakonec posypeme nastrouhaným parmazánem, pečeme při 180 °C dozlatova (asi 30-40 minut) a podáváme se zakysanou smetanou a bagetou.