Musaka

Mleté hovězí maso zapečené s lilkem a ochuceným bešamelem, pečené dozlatova.

Ingredience:

  • 600 g mletého hovězího masa
  • 300 ml suchého bílého vína
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička sušených chilli kroužků
  • 2 ks velkých lilků
  • 1 ks plechovky krájených rajčat
  • 1 ks velké cibule
  • olivový olej
  • mletý pepř
  • hrst oreganových lístků
  • sůl

 

Ingredience (bešamel):

  • 600 ml mléka
  • 150 g strouhaného parmazánu
  • 75 g hladké mouky
  • 75 g másla
  • 2 ks vajec
  • 2 hrsti strouhaného parmazánu na posypání
  • špetka strouhaného muškátového oříšku

 

Postup:

1. Na dvou lžících rozehřátého oleje opečeme oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme oloupané, prolisované stroužky česneku a opékáme jednu až dvě minuty.
2. Přidáme mleté maso a za stálého míchání opékáme 10 minut, přidáme rajčata, mletou skořici, chilli, nadrobno nasekané oregano, přilijeme víno a dusíme na malém plameni, dokud se tekutina nevypaří na polovinu.
3. Zatím co se maso dusí rozkrojíme podélně lilky na půl centimetru široké plátky, potřeme je olejem, dáme na plech a necháme je pod grilem zapéct, aby zezlátly.
4. V kastrolku rozehřejeme máslo, za stálého míchání přidáme hladkou mouku, smažíme 1 minutu, pak pomalu přiléváme mléko, mícháme dohladka, přidáme strouhaný parmazán, mícháme znovu dohladka, odstavíme z tepla, necháme trochu vychladnout a nakonec vmícháme rozšlehaná vajíčka se špetkou muškátového oříšku.
5. Začneme vrstvit do zapékací mísy, první vrstva na dně je lilek, druhá maso (které před tím osolíme a opepříme) a bešamel, pokračujeme lilkem a masem, končíme bešamelem.
6. Nakonec posypeme nastrouhaným parmazánem, pečeme při 180 °C dozlatova (asi 30-40 minut) a podáváme se zakysanou smetanou a bagetou.