Květákový nákyp

Nákyp upečený v troubě v pekáčku nebo zapékací misce, připravený z povařeného a mírně rozmačkaného květáku, sýru a na kostičky nakrájené šunky.

Ingredience:

  • 600 g květáku (použít můžete také 300 g brokolice a 300 g květáku)
  • 250 g strouhanky
  • 150 g kvalitní šunky
  • 100 g tvrdého sýra
  • 250 ml mléka
  • 1 lžička nastrouhaného křenu
  • 4 ks vajíčka
  • mletý bílý pepř
  • voda
  • sůl
  • tuk a strouhanka na vymazání a vysypání formy

 

Postup:
1. Květák nožíkem rozporcujeme na růžičky, ty pak povaříme ve vroucí vodě nebo šetrněji v páře přibližně 5-6 minut.
2. Mezitím, co se květák vaří, nakrájíme šunku na kostičky a sýr nastrouháme na hrubém struhadle.
3. Ve větší misce rozšleháme vajíčka, přidáme mléko, křen, strouhanku, sůl, pepř, šunku a sýr, uvařený květák vidličkou částečně rozmačkáme a pak přimícháme do směsi.
4. Vzniklou hmotu rovnoměrně natřete do vymazané a strouhankou vysypané zapékací mísy a vložíme do vyhřáté trouby na 175 °C, za občasného kontrolování pečeme 50-60 minut.
5. Nákyp můžeme servírovat dozdoben dresinkem ze zakysané smetany nebo bílého jogurtu jak za tepla, tak i zas studena, doplnit jej můžeme i o čerstvou zeleninu nebo salát.