Odebírejte nás na YouTube
Květáková polévka
Květáková polévka nemusí být vždy jako ze školní jídelny, vyzkoušejte výborný recept.
Ingredience:
- 1 květák
- 2 lžíce másla
- 1 muškátový květ
- 1 žloutek
- 2 lžíce polohrubé mouky
- 300 ml smetany
- 300 ml mléka
- 800 ml vepřového vývaru
- 1 špetka soli
Postup:
- Očištěný květák rozdělíme na růžičky a opláchneme ve studené vodě.
- Ve vroucí vodě květák 10 minut povaříme. Vyjmeme ho, necháme okapat a asi dvě třetiny prolisujeme.
- V polévkovém hrnci rozpustíme máslo, nasypeme mouku a upražíme světlehnědou jíšku. Zalijeme ji vývarem, osolíme, rozšleháme a přibližně 10 minut vaříme.
- Přidáme prolisovaný květák, koření a zalijeme mlékem. Pokud nechceme květák lisovat, můžeme ho vložit do polévky a tu rozmixovat.
- Nakonec polévku zalijeme žloutkem rozšlehaným ve smetaně.
- Polévku rozdělíme na talíře a ozdobíme zbývajícími růžičkami květáku.