Odebírejte nás na YouTube
Kvašáky
Recept na klasické kvašáky, které si vychutnáte u různých příležitostí, nebo využijete v dalších receptech.
Ingredience:
- sůl (1 l vody 4 dkg soli)
- voda (1 l vody na cca 1 kg okurek)
- okurky
- podle chuti kopr, nebo vinný list
- kousek chleba (není nutný, viz recept)
Postup:
- Přerostlé okurky si pořádně očistíme ve vodě, stejně tak kopr, nebo vinné listy.
- Připravíme si čisté sklenice, nebo keramické nádoby na uskladnění okurek.
- V hrnci si uděláme nálev z vody a soli (sůl musíme rozmíchat - na dně hrnce nezbudou zrníčka soli).
- Do připravených sklenic dáme okurky, které ještě před tím propíchneme párkrát vidličkou. Mezi okurky dáváme podle chuti, kopr nebo vinné listy (případně kombinaci obojího).
- Okurky zalijeme připraveným nálevem, tak aby byli všechny celé ponořené (nesmí být na vzduchu ani kousíček, můžeme je případně zatížit).
- Za 7 až 14 dní můžeme konzumovat. Pokud chceme kvašení urychlit, na dno sklenice můžeme dát kousek chleba.
- Pokud chceme kvašáky uskladnit, tak je musíme dát na chladné a temné místo, aby se proces kvašení zastavil (ideální je sklep).