Králík s nádivkou

Odebírejte nás na YouTube

Králík s nádivkou

Pečený králík na bílém víně s nádivkou.

Ingredience:

  • 1 ks králičí maso celý králík (nebo kuře)
  • 300 g cibule
  • 4 dl bílé víno
  • 50 g česnek
  • 5 lžíce hořčice plnotučná
  • sůl a pepř
  • 150 g špek - použijeme na nadívaného králíka

 

Ingredience (nádivka):

  • 200 g uzené maso
  • 6 ks vejce
  • 6 ks rohlík
  • 2 dl vývar z uzeného masa
  • 50 g máslo
  • 50 g strouhaný křen
  • 3 ks jarní cibulka (lahůdková)
  • 1 svazek petrželka ,libeček... (bylinky dle chuti)
  • muškátový oříšek
  • sůl a pepř

 

Postup:

  1. Očištěného králíka prošpikujeme špekem, osolíme, opepříme a potřeme zevnitř i navrchu rozetřeným česnekem smíchaným s hořčicí. Pokud použijeme kuře, postup je stejný, jen ho nemusíme špikovat.
  2. Uzené maso povaříme. Rohlíky pokrájíme na kostičky a navlhčíme je vývarem z uzeného masa, přidáme žloutky, jemně pokrájené maso, cibulky, bylinky, nastrouhaný křen a rozpuštěné máslo. Nádivku dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem, dobře promícháme a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků.
  3. Králíka (kuře) naplníme připravenou nádivkou, otvor spojíme špejlí (jehlicemi), vložíme do pekáče s pokrájenou cibulí, podlijeme vínem a pečeme v předehřáté troubě dozlatova cca 60-90 minut (dle velikosti králíka - kuřete) na 180°C za průběžného přelévání šťávou. Zbylou nádivku nandáme do vymazané a vysypané zapékací mísy a pečeme spolu s králíkem (kuřetem) dozlatova.
  4. Jako přílohu použijeme vařené brambory sypané čerstvými bylinkami.

Přihlaste se, abyste mohli hodnotit.

Přihlaste se pro plný přístup

Chcete hodnotit recepty, soutěžit nebo si užívat web bez reklam? Přihlaste se – noví uživatelé získají prvních 14 dní bez reklam zdarma.