Odebírejte nás na YouTube
Králík s nádivkou
Pečený králík na bílém víně s nádivkou.
Ingredience:
- 1 ks králičí maso celý králík (nebo kuře)
- 300 g cibule
- 4 dl bílé víno
- 50 g česnek
- 5 lžíce hořčice plnotučná
- sůl a pepř
- 150 g špek - použijeme na nadívaného králíka
Ingredience (nádivka):
- 200 g uzené maso
- 6 ks vejce
- 6 ks rohlík
- 2 dl vývar z uzeného masa
- 50 g máslo
- 50 g strouhaný křen
- 3 ks jarní cibulka (lahůdková)
- 1 svazek petrželka ,libeček... (bylinky dle chuti)
- muškátový oříšek
- sůl a pepř
Postup:
- Očištěného králíka prošpikujeme špekem, osolíme, opepříme a potřeme zevnitř i navrchu rozetřeným česnekem smíchaným s hořčicí. Pokud použijeme kuře, postup je stejný, jen ho nemusíme špikovat.
- Uzené maso povaříme. Rohlíky pokrájíme na kostičky a navlhčíme je vývarem z uzeného masa, přidáme žloutky, jemně pokrájené maso, cibulky, bylinky, nastrouhaný křen a rozpuštěné máslo. Nádivku dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem, dobře promícháme a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků.
- Králíka (kuře) naplníme připravenou nádivkou, otvor spojíme špejlí (jehlicemi), vložíme do pekáče s pokrájenou cibulí, podlijeme vínem a pečeme v předehřáté troubě dozlatova cca 60-90 minut (dle velikosti králíka - kuřete) na 180°C za průběžného přelévání šťávou. Zbylou nádivku nandáme do vymazané a vysypané zapékací mísy a pečeme spolu s králíkem (kuřetem) dozlatova.
- Jako přílohu použijeme vařené brambory sypané čerstvými bylinkami.