Odebírejte nás na YouTube
Kimči
Korejské kysané zelí kimči je výborné samotné, nebo jako příloha k hlavním jídlům, či grilovaným masům.
Ingredience:
- 100 g soli
- 1 ks mrkve
- 2 ks červená papriky
- 1 ks bílé ředkve
- 1 ks jablka
- 3,5 kg čínského zelí
Ingredience (zálivka):
- 30 ml sójové omáčky
- 50 ml rybí omáčky
- 30 ml ústřicové omáčky
- 70 g zázvoru
- 1 palička česneku
- 1 svazek jarní cibulky
- 2 lžíce mletého chilli
- cukr a sůl
Postup:
- Očistíme čínské zelí - odstraníme poškozené vnější listy, rozkrojíme na čtvrtiny a odkrojíme košťál. Následně zelí nakrájíme na libovolné nudličky.
- Na hrubém struhadle nastrouháme jablka, bílou ředkev, mrkev a na nudličky si nakrájíme papriky.
- Následně vše vložíme do velké nádoby, kde vše pořádně prosolíme a důkladně promícháme.
- Necháme odležet alespoň 8 hodin a v průběhu minimálně jednou důkladně promícháme.
- Dále si připravíme zálivku, oškrábeme zázvor a následně nastrouháme, do zázvoru přidáme vše ostatní - chilli, cukr, utřený česnek, rybí, ústřicovou a sojovou omáčku, podle potřeby dosolíme a promícháme (vznikne mám slaná a velmi pálivá směs).
- Ze změklé zeleniny slejeme do nádoby šťávu a zeleninu propláchneme, abychom odstranili přebytečnou sůl.
- Do zelné směsi postupně přidáme zálivku a opět pořádně promícháme.
- Zelí dáme do velkých zavařovacích sklenic co nejvíce na těsno, tak abychom vytlačili přebytečný vzduch a zelí bylo zakryto zálivkou (nejlépe se nám budou sklenice plnit v rukavicích).
- Směs ve sklenici necháme kvasit při pokojové teplotě přibližně jeden týden.
- Můžeme ihned podávat samostatně, nebo jako přílohu k dalším pokrmům.