Kimči

Korejské kysané zelí kimči je výborné samotné, nebo jako příloha k hlavním jídlům, či grilovaným masům.

Ingredience:

  • 100 g soli
  • 1 ks mrkve
  • 2 ks červená papriky
  • 1 ks bílé ředkve
  • 1 ks jablka
  • 3,5 kg čínského zelí


Ingredience (zálivka):

  • 30 ml sójové omáčky
  • 50 ml rybí omáčky
  • 30 ml ústřicové omáčky
  • 70 g zázvoru
  • 1 palička česneku
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 2 lžíce mletého chilli
  • cukr a sůl


Postup:

  1. Očistíme čínské zelí - odstraníme poškozené vnější listy, rozkrojíme na čtvrtiny a odkrojíme košťál. Následně zelí nakrájíme na libovolné nudličky.
  2. Na hrubém struhadle nastrouháme jablka, bílou ředkev, mrkev a na nudličky si nakrájíme papriky.
  3. Následně vše vložíme do velké nádoby, kde vše pořádně prosolíme a důkladně promícháme. 
  4. Necháme odležet alespoň 8 hodin a v průběhu minimálně jednou důkladně promícháme.
  5. Dále si připravíme zálivku, oškrábeme zázvor a následně nastrouháme, do zázvoru přidáme vše ostatní - chilli, cukr, utřený česnek, rybí, ústřicovou a sojovou omáčku, podle potřeby dosolíme a promícháme (vznikne mám slaná a velmi pálivá směs).
  6. Ze změklé zeleniny slejeme do nádoby šťávu a zeleninu propláchneme, abychom odstranili přebytečnou sůl. 
  7. Do zelné směsi postupně přidáme zálivku a opět pořádně promícháme.
  8. Zelí dáme do velkých zavařovacích sklenic co nejvíce na těsno, tak abychom vytlačili přebytečný vzduch a zelí bylo zakryto zálivkou (nejlépe se nám budou sklenice plnit v rukavicích).
  9. Směs ve sklenici necháme kvasit při pokojové teplotě přibližně jeden týden.
  10. Můžeme ihned podávat samostatně, nebo jako přílohu k dalším pokrmům.