Italský těstovinový salát

Těstovinový salát z vařených těstovin, zeleniny a šunky, ochucený olivovým olejem.

Ingredience:

  • 200 g krátkých těstovin (pene, kolínka, vřeténka,...)
  • 200 g klasické nebo i sušené šunky (prosciutta)
  • 100 g sterilované okurky
  • 50 g sterilovaného celeru
  • 1 ks cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce octa
  • bílý mletý pepř
  • cukr
  • sůl

 

Postup:

  1. Těstoviny nasypeme do vroucí osolené vody a zamícháme, aby se nepřichytily ke dnu. Uvaříme je podle návodu nepříliš doměkka (na skus – al dente), propláchneme vodou a necháme okapat.
  2. Na oleji zpěníme na tenká kolečka nakrájenou cibuli a krátce podusíme.
  3. Do mísy dáme uvařené těstoviny, dušenou cibuli, scezené okurky a celer nakrájené na kostičky, na hrubší nudličky nakrájenou šunku a vše dobře promícháme.
  4. Podle chuti salát dochutíme olivovým olejem, cukrem, mletým pepřem a solí.


Tip:

Salát můžeme obohatit zeleninou, nebo sýrem dle svého výběru.