
Italský těstovinový salát
Těstovinový salát z vařených těstovin, zeleniny a šunky, ochucený olivovým olejem.
Ingredience:
- 200 g krátkých těstovin (pene, kolínka, vřeténka,...)
- 200 g klasické nebo i sušené šunky (prosciutta)
- 100 g sterilované okurky
- 50 g sterilovaného celeru
- 1 ks cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce octa
- bílý mletý pepř
- cukr
- sůl
Postup:
- Těstoviny nasypeme do vroucí osolené vody a zamícháme, aby se nepřichytily ke dnu. Uvaříme je podle návodu nepříliš doměkka (na skus – al dente), propláchneme vodou a necháme okapat.
- Na oleji zpěníme na tenká kolečka nakrájenou cibuli a krátce podusíme.
- Do mísy dáme uvařené těstoviny, dušenou cibuli, scezené okurky a celer nakrájené na kostičky, na hrubší nudličky nakrájenou šunku a vše dobře promícháme.
- Podle chuti salát dochutíme olivovým olejem, cukrem, mletým pepřem a solí.
Tip:
Salát můžeme obohatit oblíbenou zeleninou, nebo sýrem dle svého výběru.